Wykonanie
Składniki2
jajka26 dag
masła50 dag
mąki16 dag
cukru pudruduża szczypta
solimarmolada (lub powidła albo
dżem - co kto lubi)Czas przygotowania: 30 minUwielbiam kruche
ciastka. A do tego ich upieczenie jest takie "userfriendly", że nic, tylko brać się do roboty i chrupać ;)Podana ilość składników wystarcza na jakieś 5-6 blach, czyli w ostatecznym rozrachunku na około 2,5-3 blachy gotowych
ciastek. Można zrobić z połowy, ale czy to się opłaca? ;)Przesiewam
mąkę i dodaję
masło. Siekam składniki, po czym dodaję
jajka,
cukier puder i
sól. Zagniatam wszystko razem na jednolitą masę –
masło bardzo szybko się nagrzewa, więc wyrabianie ciasta idzie miguniem. Jeśli zacznie się rozpadać, można włożyć na kwadrans do lodówki. Nieco stwardnieje i będzie się fajnie wałkować.Wałkuję ciasto na grubość 2 mm. Wykrawam foremką
ciastka. W połowie
ciastek mniejszą foremką robię dziury – to dla cierpliwych. Jeśli nie macie tyle samozaparcia, ten etap można pominąć, smaku nie zmieni, ale na pewno będzie ładniej wyglądać.Wykładam blachy papierem do pieczenia, nastawiam piekarnik na 200 st. C. Układam
ciastka na blasze i piekę maksymalnie 10 min. Z reguły przy 7 minutach
ciastka są już zarumienione i można je wyciągać. Kiedy ten rumieniec będzie zbyt brązowy, nie będą tak smaczne. Po ostygnięciu smaruję "całe"
ciastka marmoladą z róży (powidło ze
śliwek też się świetnie sprawdza) i przyklejam "dziurawe"
ciastka. I można się zajadać :) Smacznego!
Podobne przepisy
Karnawałowe
ciasteczkaMazurek królewskiBardzo
cytrynowe ciastka z
serem ricottaOrzeźwiające ciasto
cytrynoweSzybkie ciasto ze
śliwkami