ßßß Cookit - przepis na Kruche ciastka z różą

Kruche ciastka z różą

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 jajka
26 dag masła
50 dag mąki
16 dag cukru pudru
duża szczypta soli
marmolada (lub powidła albo dżem - co kto lubi)
Czas przygotowania: 30 min
Uwielbiam kruche ciastka. A do tego ich upieczenie jest takie "userfriendly", że nic, tylko brać się do roboty i chrupać ;)
Podana ilość składników wystarcza na jakieś 5-6 blach, czyli w ostatecznym rozrachunku na około 2,5-3 blachy gotowych ciastek. Można zrobić z połowy, ale czy to się opłaca? ;)
Przesiewam mąkę i dodaję masło. Siekam składniki, po czym dodaję jajka, cukier puder i sól. Zagniatam wszystko razem na jednolitą masę – masło bardzo szybko się nagrzewa, więc wyrabianie ciasta idzie miguniem. Jeśli zacznie się rozpadać, można włożyć na kwadrans do lodówki. Nieco stwardnieje i będzie się fajnie wałkować.
Wałkuję ciasto na grubość 2 mm. Wykrawam foremką ciastka. W połowie ciastek mniejszą foremką robię dziury – to dla cierpliwych. Jeśli nie macie tyle samozaparcia, ten etap można pominąć, smaku nie zmieni, ale na pewno będzie ładniej wyglądać.
Wykładam blachy papierem do pieczenia, nastawiam piekarnik na 200 st. C. Układam ciastka na blasze i piekę maksymalnie 10 min. Z reguły przy 7 minutach ciastka są już zarumienione i można je wyciągać. Kiedy ten rumieniec będzie zbyt brązowy, nie będą tak smaczne. Po ostygnięciu smaruję "całe" ciastka marmoladą z róży (powidło ze śliwek też się świetnie sprawdza) i przyklejam "dziurawe" ciastka. I można się zajadać :) Smacznego!
Podobne przepisy
Karnawałowe ciasteczka
Mazurek królewski
Bardzo cytrynowe ciastka z serem ricotta
Orzeźwiające ciasto cytrynowe
Szybkie ciasto ze śliwkami
Źródło:http://www.gryzz.pl/kruche-ciastka-z-roza