Wykonanie

Składniki500 g
mąki (pszennej, najlepiej chlebowej)1 czubata łyżeczka
kaszy manny14 g
suszonych drożdży50 ml
oliwy z oliwek320 ml ciepłej
wodyoliwa do skropienia ciasta1 słoiczek
suszonych pomidorów (280 g)2–3 gałązki
rozmarynu1 łyżeczka
solisól morska i
pieprz (polecam Specialite firmy Kamis -
sól i
pieprz w słoiczku z młynkiem, bardzo wygodne)Czas przygotowania: 10 min plus 60 min na wyrośnięcie ciasta plus 30 min pieczenieNiedaleko mojego domu jest pizzeria. Za każdym razem, kiedy obok niej przechodzę, w żołądku buzują wszystkie
soki ;) Jednak dzisiaj nie zaproszę Was na pizzę, ale na focaccię – taką nieco lżejszą wersję pizzy.Focaccia może
mieć wiele odmian, ta jest tak prosta, że nawet najbardziej początkujący kucharze powinni sobie poradzić. Mieszam
mąkę,
kaszę mannę,
sól i
drożdże. Dodaję ciepłą
wodę i
oliwę. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut, aż
zrobi się sprężyste i zacznie odchodzić od ręki.Ciasto zostawiam w dość dużej misce, przykrywam ściereczką, niech sobie rośnie. Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przekładam je na blachę lub do naczynia żaroodpornego – jak kto woli – o rozmiarach m niej więcej 20×35 cm. Warto wziąć pędzel i delikatnie nasmarować formę
oliwą.Nastawiam piekarnik na 200 st. C.Biorę na palec odrobinę
oliwy i tak utytłana robię zagłębienia w cieście. W każde z nich wkładam kawałek
suszonego pomidora. Całość posypuję
solą i
pieprzem. Następnie biorę gałązki
rozmarynu i przejeżdżam przez nie w kierunku odwrotnym, niż rosną listki – to najszybszy sposób, aby oberwać je z gałązek. Nie żałuję tego
ziółka, posypuję całą powierzchnię i dodatkowo jeszcze skrapiam ją nieco
oliwą.Teraz focaccia wędruje do piekarnika na około 30-40 minut. Jest gotowa, kiedy zaczyna się złocić. Ale spokojnie można zostawić na dłużej i bardziej podrumienić, jeśli taką wersję wolicie. Można ją potraktować jako ciepłe danie lub zostawić jako zimną przekąskę. Smacznego!



Podobne przepisy
Cytrynowo-
winny kurczak
Zimowe pappardelle

Bułeczki maślane z
rodzynkamiSalsa paprykowa ze smażoną
cukinią
Razowy chleb ze
słonecznikiem