ßßß
Fot. Agata Jakubowska / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)3/4 szklanki ciepłej wody25 g drożdżyszczypta cukru400 g mąki1 łyżeczka soli6 łyżek oliwygruba sól morskaświeży rozmarynFocaccia z rozmarynem - sposób przygotowania: Robimy rozczyn. Łączymy wodę, drożdże i cukier (woda na rozczyn powinna być ciepła, ale nie wrząca). Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły pracować. Do rozczynu można dodać trochę mąki, wtedy drożdże będą szybciej pracować. Przesiewamy mąkę, solimy, w środek kopczyka mąki wlewamy rozczyn. Zagniatamy składniki. Gdy się połączą, dodajemy oliwę i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. Formujemy placuszki, najlepiej robić to dłońmi nasmarowanymi oliwą. Układamy je na blasze. W każdy placuszek wtykamy gałązkę rozmarynu i posypujemy szczyptą soli gruboziarnistej. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (do temperatury 220°C). Pieczemy na złoty kolor, ale uwaga: niezbyt długo, bo mogą wyschnąć.Włoska focacciamożna z niej również przygotować kanapki. W najprostszej wersji, focaccię skrapia się przed pieczeniem oliwą i posypuje gruboziarnistą solą. My proponujemy Wam focaccię z rozmarynem . Focaccia z rozmarynem Składniki: 400 g mąki, 1 łyżeczka cukru, 1 czubata łyżeczka soli 1 opakowanie (7 g) suchychPieczywo dookoła świata
Focaccia to włoskie pieczywo, przypominające spód do pizzy. Oprócz rozmarynu można ją również przed pieczeniem posypać innymi ulubionymi ziołami, posiekaną cebulą, oliwkami, serem albo pomidorkami koktajlowymi (trzeba je lekko wcisnąć w surowe ciasto). Focaccia z rozmarynem 3/4 szklanki ciepłejMagia wypieków
zrumienią, przykryj je pergaminem i piecz dalej. Autor: Zuzanna Wiciejowska Chociaż to Francuzów uważa się za twórców najlepszego pieczywa, to jednak laury za focaccię należą się Włochom. Dodatek rozmarynu i dobrej oliwy zamienia ten prosty placek pachnące arcydzieło. Focaccia z rozmarynem 250 g gotowejAntipasti - przystawki we włoskim stylu
, oliwkami pomidorkami lub cebulą. Focaccia z rozmarynem 3/4 szklanki ciepłej wody 25 g drożdży szczypta cukru 400 g mąki 1 łyżeczka soli 6 łyżek oliwy gruba sól morska świeży rozmaryn Robimy rozczyn. Łączymy wodę, drożdże i cukier (woda na rozczyn powinna być ciepła, ale nie wrząca). Zostawiamy na