ßßß Cookit - przepis na Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe

nazwa

Wykonanie

Zdecydowałam się na upieczenie ciasta śliwkowego. Na pewno w najbliższym czasie zrobię też bułki drożdżowe, z nektarynką i serem, dzisiaj jednak śliwki w roli głównej. Możecie użyć dowolnego rodzaju śliwek, ja zdecydowałam się na te duże, soczyście czerwone. Mogą to być węgierki albo jeśli lubicie białe śliwki.
Plum cake
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub roślinnego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
1 duże jajko
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru
10 dużych śliwek
2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, sól, otartą skórkę z cytryny, tarte migdały, wanilię.
W drugiej misce lekko roztrzepać jajko, dodać jogurt, olej, sok z pomarańczy.
Do suchych składników dodać składniki mokre, wymieszać.
Do tortownicy (moja miała średnicę 20 cm) wylać ciasto. Śliwki rozkroić na pół, i ułożyć na cieście skórką do dołu. Na koniec śliwki posypać brązowym cukrem.
Cisto włożyć do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 50 minut.
Smacznego.
Źródło:http://www.gotowaniomania.com/2012/08/ciasto-sliwkowe.html