ßßß
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mielonych migdałów2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub roślinnego1/2 szklanki jogurtu naturalnego1/4 szklanki soku pomarańczowego1 łyżka otartej skórki z pomarańczy1 duże jajko1 łyżka cukru waniliowego1 szklanka cukru pudru10 dużych śliwek2 łyżki cukru trzcinowegoPrzygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, sól, otartą skórkę z cytryny, tarte migdały, wanilię.W drugiej misce lekko roztrzepać jajko, dodać jogurt, olej, sok z pomarańczy.Do suchych składników dodać składniki mokre, wymieszać.Do tortownicy (moja miała średnicę 20 cm) wylać ciasto. Śliwki rozkroić na pół, i ułożyć na cieście skórką do dołu. Na koniec śliwki posypać brązowym cukrem.Cisto włożyć do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 50 minut.Smacznego.