ßßß Cookit - przepis na Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Kremowy sernik czekoladowy z odrobiną masła orzechowego na chrupiącym, mocno czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. Słodycz sernika świetnie przełamują wiśnie zatopione w dużej ilości równie mocno czekoladowej polewy. Polecam dla amatorów czekolady i nie tylko …
Składniki spód:
175 g pełnoziarnistych ciastek w czekoladzie
1 łyżka kakao
1 łyżka masła
Masa serowa
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
200 g Nutelli
1 duża łyżka masła orzechowego, może być z tego przepisu
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
¾ szklanki cukru
Na wierzch masy serowej:
100 g gorzkiej czekolady
70 ml śmietany 18%
garść wydrylowanych wiśni, mogą być ze słoika
kilka kostek białej czekolady
Wykonanie:
Spód:
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy kakao, masło i miksujemy. Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając palcami spód.
Masa serowa:
Twaróg wraz z nutallą blendujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy cukier, makę, kakao i masło orzechowe, a następnie po jednym jajku. Zawsze blendujemy do połączenia składników, otrzymania gładkiej jednolitej masy. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!
Na ciasteczkowy spód przekładamy masę serową, wierzch wyrównujemy i pieczemy 20 min. w rozgrzanym piekarniku do 170 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę to 120 st. C i pieczemy 90 min. Upieczony sernik studzimy w piekarniku, a następnie, przed podaniem, kilkanaście godzin schładzamy w lodówce.
Polewa czekoladowa:
Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę. Składniki podgrzewamy na małej mocy palnika, mieszając do uzyskania gładkiej aksamitnej polewy.
Na wystudzony sernik wylewamy czekoladową polewę, rozkładamy wiśnie i polewamy białą czekoladą.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/sernik-czekoladowy