Wykonanie
Kremowy sernik
czekoladowy z odrobiną
masła orzechowego na chrupiącym, mocno
czekoladowym,
ciasteczkowym spodzie.
Słodycz sernika świetnie przełamują
wiśnie zatopione w dużej ilości równie mocno
czekoladowej polewy. Polecam dla amatorów
czekolady i nie tylko …
Składniki spód:175 g pełnoziarnistych
ciastek w
czekoladzie1 łyżka
kakao1 łyżka
masłaMasa serowa1 kg
twarogu tłustego lub półtłustego200 g Nutelli1 duża łyżka
masła orzechowego, może być z tego przepisu5
jajek2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao¾ szklanki
cukruNa wierzch masy serowej:100 g
gorzkiej czekolady70 ml
śmietany 18%garść wydrylowanych
wiśni, mogą być ze słoikakilka kostek
białej czekoladyWykonanie:Spód:Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód.
Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy
kakao,
masło i miksujemy.
Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając palcami spód.Masa serowa:
Twaróg wraz z nutallą blendujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy
cukier,
makę,
kakao i
masło orzechowe, a następnie po jednym
jajku. Zawsze blendujemy do połączenia składników, otrzymania gładkiej jednolitej masy. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!Na
ciasteczkowy spód przekładamy masę
serową, wierzch wyrównujemy i pieczemy 20 min. w rozgrzanym piekarniku do 170 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę to 120 st. C i pieczemy 90 min. Upieczony sernik studzimy w piekarniku, a następnie, przed podaniem, kilkanaście godzin schładzamy w lodówce.
Polewa czekoladowa:Do rondla wlewamy
śmietanę, dodajemy połamaną
czekoladę. Składniki podgrzewamy na małej mocy palnika, mieszając do uzyskania gładkiej aksamitnej polewy.Na wystudzony sernik wylewamy
czekoladową polewę, rozkładamy
wiśnie i polewamy
białą czekoladą.Smacznego!