ßßß Cookit - przepis na Sernik Black Forest

Sernik Black Forest

nazwa

Wykonanie

Sernik Black Forest, inaczej Sernik Szwarcwaldzki, czyli po naszemu sernik z Czarnego Lasu. Dzisiaj świętujemy nim 'Mothers Day' obchodzony w Królestwie, a potem w maju będziemy świętować polski Dzień Matki. Podwójny Dzień Matki jedna z zalet mieszkania w UK, więc póki mogę - wykorzystuję ;-).
Sernik przepyszny - wykonany z polskiego półtłustego twarogu, z wiśniami i czekoladą... nie ma sobie równych!
Składniki na spód:
200 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie
70 g roztopionego masła
Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), na dno wysypać ciasteczka. Wcisnąć je w dno tortownicy i boki (do połowy ich wysokości). Wyrównać i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Składniki na masę serową:
700 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
2 jajka
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g drobnego cukru do wypieków
pół szklanki kwaśnej śmietany 18% (125 ml)
200 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
100 g gorzkiej czekolady (70 g do sernika + 30 g do dekoracji), startej na tarce
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg, jajka (w całości), żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, śmietanę wrzucić do misy miksera i zmiksować na gładką masę. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać 1/4 masy serowej, wyłożyć część wiśni, oprószyć częścią czekolady. Następnie wylać kolejne 1/4 masy serowej, wyłożyć część wiśni i oprószyć czekoladą. I tak do wyczerpania masy serowej, wiśni i czekolady (czekolada nie powinna być ostatnią warstwą przed pieczeniem, mogą nią być wiśnie).
Piec w temperaturze 150ºC przez około 90 minut (sernik jest dość wysoki, dlatego ważne, by go długo piec). Jeśli pieczecie w większej formie, należy piec krócej, około 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Przed podaniem oprószyć 30 g startej czekolady.
Smacznego :-).
-------------------
Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-black-forest