Wykonanie
Sernik Black Forest, inaczej Sernik Szwarcwaldzki, czyli po naszemu sernik z Czarnego Lasu. Dzisiaj świętujemy nim 'Mothers Day' obchodzony w Królestwie, a
potem w maju będziemy świętować polski Dzień
Matki. Podwójny Dzień
Matki jedna z zalet mieszkania w UK, więc
póki mogę - wykorzystuję ;-).Sernik przepyszny - wykonany z polskiego półtłustego
twarogu, z
wiśniami i
czekoladą... nie ma sobie równych!Składniki na spód:200 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej
czekoladzie70 g roztopionego
masłaCiasteczka pokruszyć, wymieszać z
masłem do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), na dno wysypać
ciasteczka. Wcisnąć je w dno tortownicy i boki (do połowy ich wysokości). Wyrównać i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Składniki na masę
serową:700 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie2
jajka3
żółtka2 łyżki
mąki ziemniaczanej200 g drobnego
cukru do wypiekówpół szklanki kwaśnej
śmietany 18% (125 ml)200 g
wiśni (świeżych lub mrożonych)100 g
gorzkiej czekolady (70 g do sernika + 30 g do dekoracji), startej na tarceWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg,
jajka (w całości),
żółtka,
mąkę ziemniaczaną,
cukier,
śmietanę wrzucić do misy miksera i zmiksować na gładką masę. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie.Na schłodzony
ciasteczkowy spód wylać 1/4 masy serowej, wyłożyć część
wiśni, oprószyć częścią
czekolady. Następnie wylać kolejne 1/4 masy serowej, wyłożyć część
wiśni i oprószyć
czekoladą. I tak do wyczerpania masy serowej,
wiśni i
czekolady (
czekolada nie powinna być ostatnią warstwą przed pieczeniem, mogą nią być
wiśnie).Piec w temperaturze 150ºC przez około 90 minut (sernik jest dość wysoki, dlatego ważne, by go długo piec). Jeśli pieczecie w większej formie, należy piec krócej, około 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Przed podaniem oprószyć 30 g startej
czekolady.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .