ßßß Cookit - przepis na Ciastko czekoladowe

Ciastko czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Delikatne ciastko czekoladowe, które podajemy zaraz po upieczeniu - z dodatkiem sosu z malin, truskawek lub pomarańczy. Ideałem będzie obecność miętowych lodów. Po przekrojeniu łyżeczką z wnętrza ciastka wypływa gęsta, czekoladowa masa. Rozpływa się w ustach.
Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: czekoladę
Składniki na 8 ciastek:
200 g czekolady gorzkiej
20 g miękkiego masła
4 jajka
50 g cukru
masło do smarowanie foremek
cukier kryształ do foremek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i ustawić program pieczenia z nawiewem. Foremki sufletowe o średnicy ok 8 cm wysmarować masłem i posypać cukrem kryształem.
Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej i ostudzić. Dodawać pojedynczo żółtka, za każdym razem dokładnie mieszajac, najlepiej szpatułką. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Wymieszać z masą czekoladowo-żółtkową. Foremki wypełnić masą na wysokość ok. 3/4. Piec 5-6 minut.
Podawać na ciepło z sosem z czerwonych owoców, sorbetem i listkiem mięty.
,
Składnik główny:
czekolada,
Rodzaj dania:
Ciasto,
Deser,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/ciastko-czekoladowe