Wykonanie
Delikatne
ciastko czekoladowe, które podajemy zaraz po upieczeniu - z dodatkiem sosu z
malin,
truskawek lub
pomarańczy. Ideałem będzie obecność
miętowych lodów. Po przekrojeniu łyżeczką z wnętrza
ciastka wypływa gęsta, czekoladowa masa. Rozpływa się w ustach.Polecamy też więcej przepisów na: CiastaNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
czekoladęSkładniki na 8
ciastek:200 g
czekolady gorzkiej20 g miękkiego
masła4
jajka50 g
cukrumasło do smarowanie foremek
cukier kryształ do foremekPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i ustawić program pieczenia z nawiewem. Foremki sufletowe o średnicy ok 8 cm wysmarować
masłem i posypać
cukrem kryształem.
Czekoladę roztopić z
masłem w kąpieli
wodnej i ostudzić. Dodawać pojedynczo
żółtka, za każdym razem dokładnie mieszajac, najlepiej szpatułką.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem
cukru. Wymieszać z masą
czekoladowo-
żółtkową. Foremki wypełnić masą na wysokość ok. 3/4. Piec 5-6 minut.Podawać na ciepło z sosem z czerwonych
owoców,
sorbetem i listkiem
mięty.
,Składnik główny:
czekolada,Rodzaj dania:Ciasto,Deser,