Wykonanie
Spodobał mi się na blogu Doroty klik i postanowiłam upiec go na tegoroczne Święta.Cóż
mogę o nim powiedzieć? delikatny, rozpływa się w ustach, dodatek
wiśni i
czekolady jak dla mnie niezwykle pyszne połączenie, polecam!
Przepis DorotySkładniki: na spód: (Zamiast
spodu z
ciasteczek zrobiłam kruche ciasto)200 g
ciastek digestive w gorzkiej
czekoladzie70 g roztopionego
masłaCiasteczka pokruszyć, wymieszać z
masłem na mokry piasek. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać
ciasteczka; wcisnąć je w dno tortownicy i boki (do połowy wysokości).Składniki na kruche ciasto którego użyłamprzepis z książki "
Czekolada"175 g
mąki pszennej85 g
masła1 łyżka stołowa
cukru1 łyżka stołowa
wodyWszystkie składniki wymieszać palcami, tak by masa przypominała zacierki, wlać
wodę i wyrobić miękkie ciasto. Chłodzić w lodówce 15 min, rozwałkować.Składniki na masę
serową:700 g
twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie2
jajka3
żółtka2 łyżki
mąki ziemniaczanej200 g drobnego
cukru do wypiekówpół szklanki kwaśnej
śmietany (125 ml) 18%200 g
wiśni (świeżych lub mrożonych)100 g
gorzkiej czekolady (70 g do sernika + 30 g do dekoracji), startej na tarce
Twaróg,
jajka (w całości),
żółtka,
mąkę ziemniaczaną,
cukier,
śmietanę wrzucić do misy miksera i zmiksować na gładką masę.Na
ciasteczkowy spód wylać 1/4 masy serowej, wyłożyć część
wiśni, oprószyć częścią
czekolady. Następnie wylać kolejne 1/4 masy serowej, wyłożyć część
wiśni i oprószyć
czekoladą. I tak do wyczerpania masy serowej,
wiśni i
czekolady (
czekolada nie powinna być ostatnią warstwą przed pieczeniem, moga być natomiast
wiśnie).Piec w temperaturze 180ºC przez około 1 h 25 minut (sernik jest dość wysoki, dlatego ważne, by go długo piec). Jeśli pieczecie w większej formie, należy piec krócej, około 1 h 10 minut. Wystudzić w piekarniku, włożyć na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć 30 g
czekolady.Smacznego :)