Wykonanie
Nazwa ciasta jest nieco myląca...już tłumaczę dlaczego :) w przepisie na sernik używamy jedynie
serka mascarpone,
śmietany 18%,
śmietany kremówki i
masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny
orzechowy smak, polany polewą kajmakową i
czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;)Wymiary tortownicy : średnica 26 cmCzas pieczenia : ok. 60 minut
Przepis zaczerpnięty z Magazynu "Pyszne"Składniki:300 g
ciastek pełnoziarnistych
kakaowych50 g
masła orzechowego100 g
masła250 g
śmietany 18%250 g
cukru30 g
mąki ziemniaczanej500 g
serka mascarpone4
jajka200 g kremówki50 g
gorzkiej czekolady50 g niesolonych
orzechów ziemnychSposób przygotowania:
Ciastka kruszymy w blenderze,
masło rozpuszczamy.Następnie rozpuszczone wlewamy do pokruszonych
ciastek.Na ile nam się uda, łaczymy składniki i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Chłodzimy w lodówce ok. 40 minut.
Śmietanę ucieramy z
masłem orzechowym ( miałam
masło orzechowe z kawałkami
orzechów), 200 g
cukru,
mąką ziemniaczaną, chwilkę miksujemy.Gdy składniki już się dobrze połączą, dodajemy
mascarpone , 1
jajko rozbijamy ( z
białka ubijemy pianę).Resztę
jajek i
żółtko dodajemy do
mascarpone, na koniec dodajemy ubitą pianę, dobrze mieszamy i wykładamy na schłodzony spód.Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 175 C w kąpieli
wodnej ( do dużej blachy piekarniczej, nalałam
wodę, foremkę z
ciastem włożyłam do
wody ( należy zwrócić uwagę na to, aby
woda nie wlała się pod formę - ja mam z odpinanym dnem).
Polewa kajmakowa i czekoladowa80 g kremówki podgrzewamy w garnku.
Czekoladę łamiemy na małe kosteczki i wrzucamy do kremówki.Mieszamy aby powstał, gładki sos.Przelewamy do małej miseczki.50 g
cukru karmelizujemy w garnuszku (czekamy do momentu,aż
cukier się rozpuści, uważajcie aby
cukier się nie przypalił, gdy
cukier zbrązowieje, wlewamy 60 g kremówki, szybciutko mieszamy zmniejszając ogień. Dolewamy następne 60 g kremówki i mieszamy ponownie do momentu rozpuszczenia się
cukru.Powstały karmel wlewamy do miseczki.Sernik :Orzeszki prażymy na patelni.Sernik polewamy sosem kajmakowym i
czekoladowym, posypujemy orzeszkami.Smacznego :)