ßßß Cookit - przepis na Pizza na cienkim spodzie z szynką serrano

Pizza na cienkim spodzie z szynką serrano

nazwa

Wykonanie

Pizza na bardzo cienkim, chrupiącym spodzie z aromatycznym sosem pomidorowym, hiszpańską szynką serrano i obowiązkową kilkoma listkami rukoli. Prosto i smacznie!
Składniki na ciasto (5 pizz o średnicy 25 cm):
400 g mąki pszennej typ 650 + mąka do podsypywania
300 ml wody
50 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Składniki na sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
½ łyżeczki soli morskiej
Składniki na wierzch:
200 g sera mozzarella w wiórkach
100 g szynki serrano
garść rukoli
oliwa z oliwek extra vergine
Wykonanie:
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól. Odstawiamy.
W małym rondlu podgrzewamy wodę (powinna być dobrze ciepła, nie gorąca). Do ciepłej wody rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Składniki mieszamy za pomocą trzepaczki i odstawiamy na ok. 10 minut (w tym czasie drożdże powinny się spienić, podrosnąć). Gotowy zaczyn przelewamy do miski z mąką, dodajemy oliwę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Następnie ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z końcówką haka lub przekładamy na stolnicę i wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok.1 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić a nawet potroić swoją objętość.
Piekarnik nagrzewamy do 250 st. C razem z kamieniem lub blachę, na której będziemy piekli pizzę.
Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki na sos przekładamy do rondla, mieszamy i gotujemy do czasu aż płyn się zredukuje, blendujemy. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 5 części. Każda cześć zagniatamy i rozwałkowujemy do średnicy ok. 25 cm, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką. Ciasto przekładamy na rozgrzana blachę lub kamień, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 -13 minut, na ok. 3 minuty przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i na pizzę kładziemy szynką i posypujemy mozzarellą. Gotowa pizzę wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz, skrapiamy oliwą i posypujemy rukolą.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/pizza-na-cienkim-spodzie-z-szynka-serrano