ßßß


Składniki na ciasto (5 pizz o średnicy 25 cm):400 g mąki pszennej typ 650 + mąka do podsypywania300 ml wody50 g świeżych drożdży3 łyżki oliwy1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukruSkładniki na sos pomidorowy:1 puszka pomidorów1 łyżka koncentratu pomidorowego1 łyżka oliwy1 łyżeczka oregano1 łyżeczka bazylii½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu½ łyżeczki soli morskiejSkładniki na wierzch:200 g sera mozzarella w wiórkach100 g szynki serranogarść rukolioliwa z oliwek extra vergineWykonanie:Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól. Odstawiamy.W małym rondlu podgrzewamy wodę (powinna być dobrze ciepła, nie gorąca). Do ciepłej wody rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Składniki mieszamy za pomocą trzepaczki i odstawiamy na ok. 10 minut (w tym czasie drożdże powinny się spienić, podrosnąć). Gotowy zaczyn przelewamy do miski z mąką, dodajemy oliwę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Następnie ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z końcówką haka lub przekładamy na stolnicę i wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok.1 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić a nawet potroić swoją objętość.Piekarnik nagrzewamy do 250 st. C razem z kamieniem lub blachę, na której będziemy piekli pizzę.Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki na sos przekładamy do rondla, mieszamy i gotujemy do czasu aż płyn się zredukuje, blendujemy. Odstawiamy.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 5 części. Każda cześć zagniatamy i rozwałkowujemy do średnicy ok. 25 cm, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką. Ciasto przekładamy na rozgrzana blachę lub kamień, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 -13 minut, na ok. 3 minuty przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i na pizzę kładziemy szynką i posypujemy mozzarellą. Gotowa pizzę wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz, skrapiamy oliwą i posypujemy rukolą.Smacznego!