Wykonanie
Na Tłusty Czwartek polecam puszyste pączki z dodatkiem
pomarańczy.
Składniki:1 kg
mąki½ litra
mleka4
jajka150 g
masła1/2 szklanki
cukru100 g świeżych
drożdży lub 40 g suchych
drożdżysok z jednej
pomarańczy2 łyżki
wódki1/3 łyżeczki
soliDodatkowo:
konfitura do nadzienia
olej do smażeniaWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
drożdże, łyżkę
cukru i
sól. W rondlu podgrzewamy
mleko z
masłem, pozostałym
cukrem i
sokiem z
pomarańczy.
Jajka roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z
mąką,
cukrem i
drożdżami wlewamy
jajka i ciepłe
mleko z
masłem,
pomarańczą i
cukrem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, dodajemy
wódke, ponownie wyrabiamy, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 min. Od wyrośniętego ciast odrywamy kawałki wielkości
pomarańczy. Formujemy krążek, na którym układamy płaską łyżeczkę nadzienia. Ciasto zlepiamy formując pączka i odkładamy do napuszenia na stolnicę posypaną
mąką. Pączki smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.Wskazówki:Do ciast na pączki nie należy dodawać zbyt dużo
cukru, gdyż podczas pieczenia
cukier będzie się palił.Do ciasta należy dodać
wódki lub
spirytusu wówczas pączki nie będą nasiąkały tłuszczem (oczywiście, gdy będą smażone w optymalnej temperaturze).Idealna temperatura tłuszczu to ok. 180 st. C. Najlepiej zmierzyć ją termometrem cukierniczym, lub metodą mniej dokładną, wrzucając kawałek ciasta, jeśli tłuszcz wokół ciast zacznie od razu „bąbelkować” temperatura jest odpowiednia.Podczas pieczenia należy również kontrolować temperaturę, w razie potrzeby należy zmniejszać bądź zwiększać moc palnika.Smacznego!