Wykonanie
Pączki jadam tylko w Tłusty Czwartek. Mam pewność, że jutro w pracy będzie ich mnóstwo. Żeby się nie powtarzać a jednak uczcić to święto upiekłam babeczki z
konfiturą. Wykorzystałam do nich
konfiturę różaną od cioci Teresy z Puław. Boże! Co za smak! Zabiorę kilka jutro do pracy (chyba, że Znośny wszystkie zje:)
Składniki:500 g
mąki100 g
cukru200 ml
mleka50 g
masła1 łyżeczka
solijajkoćwierć kostki świeżych
drożdżykonfitura do nadzieniadrobny
cukier do dekoracji
mleko do posmarowania babeczek
Mleko lekko podgrzałam z
masłem. Dodałam
drożdże i dokładnie wymieszałam.
Jajko zmiksowałam z
cukrem.
Mąkę i
sól przesiałam do miski. Dodałam
mleko,
jajka i wyrobiłam ciasto aż było gładkie. Przykryłam czystą ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto podzieliłam na 16 kawałków i z każdego uformowałam kulkę wielkości
cytryny. Następnie każdą rozpłaszczyłam, ułożyłam na środku po łyżeczce
konfitur. Zawinęłam jak sakiewkę i układając pod spód górę sakiewki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam jeszcze na 30 minut. Piec nagrzałam do 190 stopni, bułeczki posmarowałam
mlekiem i piekłam przez 20 minut. Po wyciagnięciu, jeszcze ciepłe oprószam
cukrem pudrem.
I piosenka idealna na Tłusty Czwartek."Pączek, mały pączek..."