Wykonanie
            Pączki jadam tylko w Tłusty Czwartek. Mam pewność, że jutro w pracy będzie ich mnóstwo. Żeby się nie powtarzać a jednak uczcić to święto upiekłam babeczki z 
konfiturą. Wykorzystałam do nich 
konfiturę różaną od cioci Teresy z Puław. Boże! Co za smak! Zabiorę kilka jutro do pracy (chyba, że Znośny wszystkie zje:)

Składniki:500 g 
mąki100 g 
cukru200 ml 
mleka50 g 
masła1 łyżeczka 
solijajkoćwierć kostki świeżych 
drożdżykonfitura do nadzieniadrobny 
cukier do dekoracji
mleko do posmarowania babeczek
 Mleko
Mleko lekko podgrzałam z 
masłem. Dodałam 
drożdże i dokładnie wymieszałam. 
Jajko zmiksowałam z 
cukrem. 
Mąkę i 
sól przesiałam do miski. Dodałam 
mleko, 
jajka i wyrobiłam ciasto aż było gładkie. Przykryłam czystą ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto podzieliłam na 16 kawałków i z każdego uformowałam kulkę wielkości 
cytryny. Następnie każdą rozpłaszczyłam, ułożyłam na środku po łyżeczce 
konfitur. Zawinęłam jak sakiewkę i układając pod spód górę sakiewki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam jeszcze na 30 minut. Piec nagrzałam do 190 stopni, bułeczki posmarowałam 
mlekiem i piekłam przez 20 minut. Po wyciagnięciu, jeszcze ciepłe oprószam 
cukrem pudrem.

I piosenka idealna na Tłusty Czwartek."Pączek, mały pączek..."