Wykonanie
Ponieważ jutrzejszy dzień ma być
słoneczny i upalny,
spędzę go pod chmurką. Poza stosem kanapek, które przygotuję bladym świtem, do piknikowego koszyka spakuję przepyszne
drożdżowe babeczki z
konfiturą jagodową :)Składniki:CIASTO- szklanka
mleka,- 80 g
masła,- 5 szklanek
mąki pszennej,- 1/2 szklanki
cukru,- 2
jaja ,- 25 g
drożdży,- 1/4 łyżeczki
soli,-
konfitura jagodowa.Dodatkowo: miska, bawełniany ręcznik, dwa rondelki, łyżka, sito, papier do pieczenia, blacha, papilotki.KRUSZONKA- 1/3 szklanki
mąki krupczatki,- 1/3 szklanki
cukru,- 1/3 kostki
masła,- miska.
Wykonanie:1. W jednym rondelku lekko podgrzewam
mleko, a w drugim topię
masło.2.
Mąkę przesiewam do miski.3. W ciepłym, ale nie gorącym
mleku, rozpuszczam
cukier i
drożdże. Mieszaninę pozostawiam w ciepłym miejscu, przykrytą bawełnianym ręczniczkiem.4. Do miski przesiewam
mąkę i dodaję
sól. Następnie wlewam
mleko z
drożdżami i
cukrem. Całość wyrabiam na gładką masę.4. Dodaję
jaja i
masło. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Ciasto pozostawiam do wyrośnięcia na ok 30 min. Całość należy przykryć bawełnianym ręcznikiem. W tym czasie przygotowuję kruszonkę (KRUSZONKA - w misce zagniatam
mąkę krupczatkę,
cukier i
masło).5. Wyrośnięte ciasto za pomocą łyżki przekładam do papilotek. Mniej więcej jedną łyżkę na jedną foremkę. Następnie nakładam
konfiturę jagodową i przykrywam niewielką ilością ciasta.6. Całość posypuję kruszonką i piekę w temperaturze 180 st. C przez ok 20-25 minut.