Wykonanie
Amerykańskie pączusie, kolorowe, puchowe, rozpływające się w ustach to moja słodka propozycja na deser do
kawy czy
herbaty. Donuty powstały z okazji ,,pożegnania lata" w pracy. Będą stanowiły słodki poczęstunek dla naszych najmłodszych podopiecznych. Następnym razem aby je lekko ,,odchudzić" upiekę je w piekarniku.Składniki:5 szkl
mąki tortowej3 dag
drożdży świeżych0,5 szkl drobnego
cukru2
jajka L1,5 szkl letniego
mleka1/3 szkl roztopionego
masła0,5 łyżeczki
soli2 łyżki
wódki1/4 szkl letniej
wodyolej do smażenia
czekolada białaczekolada mlecznakolorowa posypka1.
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami
cukru, 3 łyżkami
mąki i odrobiną
mleka. Zaczyn przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
cukier,
wódkę,
wodę,
jajka,
sól i zaczyn, lekko wyrabiamy i dolewamy przestudzone roztopione
masło. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy do momentu, aż będzie jednolite i lśniące. Możemy to zrobić za pomocą haka (czynność trwa kilka minut) lub dłońmi (wtedy ciasto wyrabiamy ok 15 minut). Z ciasta formujemy kulę i wstawiamy do oprószonej
mąką miski. Przykryte odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony
mąką blat, rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm, szklanką wykrawamy kółka, a kieliszkiem dziurki w środku. Donuty przekładamy na blachę, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
4. Donuty smażymy w rozgrzanym do 175*C
oleju na złoty kolor, a następnie dokładnie studzimy.5.
Czekolady roztapiamy w kąpieli
wodnej i oblewamy nimi donuty. Pączki posypujemy ulubionymi
groszkami.SMACZNEGO :-)