Wykonanie
Bardzo prosty przepis na pyszną, aromatyczną bułeczkę domową!
Składniki:½ kg
mąki krupczatki,4
jajka,5 dag
drożdży,20 dag
cukru,3 łyżki
mleka,¾ szklanki
oleju,1 łyżka
wódki,1 duża
pomarańcza,1
aromat pomarańczowy,szczypta
soli,tłuszcz do formy,
mąka do formy.Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć z 5 dag
mąki, łyżką
cukru i
mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce.
Jajka ubić z resztą
cukru, dodać
mąkę, sok z
pomarańcza ,
olej,
wódkę,
sól do smaku i podrośnięte
drożdże. Wyrobić ciasto ręką do gładkości, przenieść do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.