ßßß


Składniki na ciasto:200 g mąki pszennej4 jajka200 ml mleka170 ml oleju roślinnego1 ½ szklanki cukru40 g kakao½ łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:1 lite śmietany kremówki (36%)¾ szkl. cukru pudru5 kostek gorzkiej czekoladyDodatkowo:3 bananysok z 1 cytrynyWykonanie:CiastoW misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy jajka z cukrem, mlekiem i olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, przelewamy do tortownicy (spód wykładamy papierem do pieczenia) pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 50 min, do suchego patyczka.KremW wysokim naczyniu ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz potartą na tarce czekoladę.Banany obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż, skrapiamy sokiem z cytryny.Wierzch ciasta odkrawamy, wybieramy środek, ciasto kruszymy rękami na drobne okruchy. Na spód ciasta układamy banany , przykrywamy masą śmietanową. Na wierzch usypujemy „kopiec kreta” z pokruszonego ciasta.Smacznego!