Tradycyjne, puszyste ciasto z jesiennymi jabłkami … skropionymi alkoholem, który nadaje całemu ciastu wspaniałego smaku i aromatu. Polecam!Składniki tortownica o średnicy 26 cm:125 g miękkiego masła200 g mąki15 g cukru waniliowego½ szklanki cukruszczypta soli3 łyżki śmietany kremówki 30 %3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia5 dużych jabłek2 łyżki whiskey½ łyżeczki cynamonu do posypania2 łyżki brązowego cukruWykonanie:Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, pozbawiając gniazd nasiennych. Przekładamy je do miski i skrapiamy alkoholem. Odstawiamy.Masło miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i solą do czasu uzyskania jasnej, gładkiej masy. Miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku, a następnie porcjami dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy śmietanę.Ciasto przekładamy do tortownicy, na wierzchu układamy jabłka, posypujemy je cukrem i cynamonem. Jabłecznik pieczemy w 180 st. C (z teroobiegiem) przez ok. 45-50 minut.Smacznego!Źródło: Kulinarne inspiracje