ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik szwajcarski

Jabłecznik szwajcarski

nazwa

Wykonanie

Jest to przepis z mojego notatnika. Przepis tak stary, że nawet ciężko mi sobie przypomnieć skąd się wziął w moim notatniku :-) Jabłecznik bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto wychodzi smaczne i puszyste. Polecam wszystkim miłośnikom jabłeczników i szarlotek ;-)
\
Składniki:
125 g miękkiego masła
200 g mąki
Cukier wanilinowy
Ew. 2-3 krople aromatu waniliowego
½ szklanki cukru
3 łyżki śmietanki kremówki
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
5 jabłek
2 łyżki whiskey
Cukier trzcinowy i cynamon do posypania
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Skropić whiskey.
Masło utrzeć z cukrami i solą do momentu, aż powstanie kremowa masa. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Dokładnie zmiksować. Dodawać powoli mąkę, cały czas mieszając. Można dodać aromat waniliowy. Na końcu dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem i piec 40-50 minut w 180 stopniach C.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2014/02/jabecznik-szwajcarski.html