Jest to przepis z mojego notatnika. Przepis tak stary, że nawet ciężko mi sobie przypomnieć skąd się wziął w moim notatniku :-) Jabłecznik bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto wychodzi smaczne i puszyste. Polecam wszystkim miłośnikom jabłeczników i szarlotek ;-)\Składniki:125 g miękkiego masła200 g mąkiCukier wanilinowyEw. 2-3 krople aromatu waniliowego½ szklanki cukru3 łyżki śmietanki kremówki3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniaSzczypta soli5 jabłek2 łyżki whiskeyCukier trzcinowy i cynamon do posypaniaJabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Skropić whiskey.Masło utrzeć z cukrami i solą do momentu, aż powstanie kremowa masa. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Dokładnie zmiksować. Dodawać powoli mąkę, cały czas mieszając. Można dodać aromat waniliowy. Na końcu dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem i piec 40-50 minut w 180 stopniach C.Smacznego!