Wykonanie
Złocisty
syrop często stosowany do wypieków i deserów. Idealna konsystencja i kolor o bardzo słodkim, lekko
cytrynowym smaku. Przepis znalazłam na blogu „Moje pasje”.



Składniki:200 g
cukru50 g
wodyW większym garnku rozpuszczamy
cukier z
wodą, zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy do czasu, aż mieszanina nabierze złotego koloru (nie należy gotować zbyt długo, aby
syrop nie był gorzki). Zestawiamy z ognia.Ponadto:1 kg
cukru600 g wrzącej
wody2 łyżki
soku z cytrynyDo skarmelizowanego
cukru dodajemy, bardzo ostrożnie gorącą
wodę (uwaga! mieszanina będzie się mocno pienić) wsypujemy
cukier i wlewamy
sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy na małej mocy palnika przez ok. 45 min. do czasu, aż
syrop lekko zgęstniej. Gotowy
syrop przelewamy do słoików i odstawimy do przestygnięcia. Z przepisu wychodzi ponad 1 litr
syropu, który można przechowywać w temperaturze pokojowej, nawet do 1 roku.Smacznego!