Wykonanie
Ciekawy dodatek, który warto przygotować samemu, zamiast szukać w sklepach. Golden
syrup przyda się do wielu wypieków (fani Nigelli i brytyjskich przepisów na pewno wiedzą, o czym mówię!), może być też użyty jako polewa. Przygotowanie go nie wymaga
drogich składników czy specjalnego kunsztu, ale trzeba bardzo uważać, aby nie przypalić karmelu, który należy przygotować w pierwszej fazie przyrządzania
syropu. Jeśli wyjdzie za ciemny - lepiej zrezygnować z jego użycia i zrobić nowy, ponieważ nadpalony całkowicie zepsuje smak
syropu, dodając mu gorzkiego posmaku. Poza tym widzę same plusy przygotowania golden
syrupu w domu - zawsze pod ręką, trwały, o tak mocnym posmaku
cytryny, jaki Wam odpowiada :) Muszę też dodać, że robiłam go kilka
razy i nigdy nie zbił się w kryształki. Już jutro postaram się wrzucić pomysł na wykorzystanie go w wypiekach!Na zdjęciu golden
syrup przygotowany z połowy porcji.Składniki:200 g
cukru50 g
wodyWodę z
cukrem wymieszać w średniej wielkości garnku i postawić na średnim ogniu. Podgrzewać, aż do skarmelizowania
cukru - masa będzie rzadka, o
bursztynowym kolorze. Na tym etapie należy uważać i nie dopuścić do przypalenia karmelu. Garnek zdjąć z ognia.Dodatkowo :1 kg
cukru600 g wrzącej
wody2 łyżki
soku z cytryny (można więcej - u mnie 4-5)Zagotować
wodę, odmierzyć 600 g i wlać do garnka z karmelem (ostrożnie! może zacząć pryskać). Dosypać
cukier i dodać
sok z cytryny. Wszystko wymieszać, garnek postawić na bardzo małym ogniu i gotować mieszankę przez ok. 45 minut (nie mieszać).
Syrop powinien nieco zgęstnieć, jednak jego konsystencja ujawni się ostatecznie po całkowitym wystygnięciu. Jeśli okaże się za rzadki, należy go jeszcze wygotować, jeśli zbyt gęsty - dolać gorącej
wody i wymieszać.Smacznego!
Źródło przepisu: http://mojewypieki.com/