Wykonanie
Robiłam już ten
syrop parę
razy....przydaje się
między innymi do pancakes...Przepisów na ten
syrop jest sporo w internecie ,a ja korzystałam z przepisów Dorotki.200 g
cukru50 g
wodyW większym garnuszku zagotować
cukier z
wodą, na średniej mocy. Gotować do momentu, aż
cukier się skarmelizuje i całość będzie rzadka i będzie miała piękny ciemnozłoty kolor (nie przypalić - nada to gorzkiego posmaku). Zdjąć z palnika.1 kg
cukru600 g wrzącej
wody2 łyżki
soku z cytryny (można dać więcej)Ostrożnie do gorącej mieszaniny dodać wrzącą
wodę (reakcja będzie prawie wybuchowa - należy być bardzo ostrożnym!). Wsypać
cukier i dodać
soku z cytryny.Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu przez 45 minut (najlepiej nie mieszając w ogóle), aż
syrop trochę zgęstnieje. Gorący
syrop będzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgęstnieje. Jeśli mimo wszystko po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do garnuszka i pogotować. Jeśli będzie zbyt gęsty wystarczy dodać gorącej
wody i wymieszać.Wystudzić, przelać do słoiczków. Przechowywać w szafce w temperaturze pokojowej. Z przepisu otrzymacie około 1 litra golden
syrupu.