ßßß Cookit - przepis na Lizaki karmelowe

Lizaki karmelowe

nazwa

Wykonanie

Tak mi się spodobało robienie karmelu na sezamki, że w przypływie entuzjazmu porwałam się na lizaki. Szukałam, i w dalszym ciągu szukam przepisu na prawdziwe, cukierkowe lizaki w różnych smakach i kolorach, ale moje poszukiwania póki co nie przynoszą żadnych rezultatów. Póki co zrobiłam sobie na pocieszenie karmelowe. Dodałam tylko soku z cytryny, żeby nie były tak słodkie, ale można z niego zrezygnować lub zastąpić innym.
Składniki:
250 g cukru
2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Wsypać do garnka cukier, dodać dwie łyżki wody i zrobić karmel: poczekać, aż zacznie bulgotać i zmieniać kolor na złoty. Wtedy można zacząć mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na końcu dodać kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie - dzięki cytrynie karmel nie jest po prostu tak słodki, trzeba tylko uważać z ilością soku, żeby nie wycisnąć naraz całej cytryny do karmelu). Zamieszać, zdjąć z ognia i wylewać duże krople karmelu na arkusz papieru do pieczenia albo pergaminu. Do każdej z nich wkładać długie patyczki i zostawić lizaki do ostygnięcia.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/lizaki-karmelowe_02.html