Wykonanie
Dzisiaj czas na
kawę z pysznym
syropem o lekko karmelowym smaku.
Kawa jak
kawa, ale golden
syrup przydaje się też do wypieków. Mam takich przepisów kilka, więc postanowiłam zrobić ten oto
syrop. A dzisiaj okazało się, że świetnie pasuje do
kawy.
Składniki na golden
syrup:100g
cukru25ml
wody0,5kg
cukru300ml wrzącej
wody2 łyżki
soku z cytrynyZagotować 100g
cukru i 25ml
wody.
Cukier powinien się skarmelizować i nabrać ciemnozłotego koloru. Nie można go przypalić, ponieważ nabierze gorzkiego smaku. Następnie do skarmelizowanego
cukru dodajemy wrzącą
wodę i tu ostrożnie, bo mieszanka jest lekko wybuchowa!!! Teraz już należy dodać
cukier i
sok z cytryny. Trzeba dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 40-50 minut i wtedy unikać mieszania.
Syrop lekko zgęstnieje, ale jeżeli uważacie, że po ostudzeniu jest zbyt rzadki, to można go jezcze trochę pogotować. Natomiast jeżeli jest za gęsty trzeba dolać troszkę gorącej
wody i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu przelać
syrop do słoiczków (powinny wyjść ok. 2 słoiczki) i przechowywać w kuchennej szafce
Do
kawy dodać wedle upodobańWskazówka: jeżeli chcecie osiągnąć warstwy w
kawie (bez zwględu na to czy
kawa robiona jest przez nas czy przez ekspres),
mleko musi być zimne, prosto z lodówki!Brak powiązanych notek.