Wykonanie
Słodkie ciasto bez dodatku
cukru, czyli szarlotka na kruchym spodzie, z dużą ilością słodkich
jabłek, których naturalna
słodycz w zupełności zastępuje
cukier!
Składniki na ciasto:300 g
mąki200 g masa1
jajkoSkładnik na farsz:2 kg słodkich
jabłek1/3 szklanki
wody½ łyżeczki
cynamonuWykonanie:
Mąkę i
cukier puder przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. W tym czasie obieramy
jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy na plasterki. Pokrojone
jabłka wrzucamy do garnka lub na głęboką patelnią, odlewamy
wodą, doprawiamy
cynamonem i prużymy na małej mocy palnika, do czasu aż zmiękną, a sok odparuje.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, przekładamy do tortownicy średnicy 25 cm, spód nakłuwając widelcem. Nadwyżkę ciasta wystającego ponad brzegi formy obcinamy, ponownie rozwałkowujemy, wycinamy paski szerokości ok. 1 cm, które następnie ułożymy w kratkę na wierzch
jabłek. Formę wyłożoną kruchym
ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. na 10 min. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, wykładamy masę
jabłkową, na wierzch układamy kawałki ciasta i ponownie wstawiamy na ok. 25 min do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 st. C.Szarlotkę podajemy samą lub posypaną
cukrem pudrem.Smacznego!