ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na kruchym spodzie

Szarlotka na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

Słodkie ciasto bez dodatku cukru, czyli szarlotka na kruchym spodzie, z dużą ilością słodkich jabłek, których naturalna słodycz w zupełności zastępuje cukier!
Składniki na ciasto:
300 g mąki
200 g masa
1 jajko
Składnik na farsz:
2 kg słodkich jabłek
1/3 szklanki wody
½ łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy na plasterki. Pokrojone jabłka wrzucamy do garnka lub na głęboką patelnią, odlewamy wodą, doprawiamy cynamonem i prużymy na małej mocy palnika, do czasu aż zmiękną, a sok odparuje.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, przekładamy do tortownicy średnicy 25 cm, spód nakłuwając widelcem. Nadwyżkę ciasta wystającego ponad brzegi formy obcinamy, ponownie rozwałkowujemy, wycinamy paski szerokości ok. 1 cm, które następnie ułożymy w kratkę na wierzch jabłek. Formę wyłożoną kruchym ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. na 10 min. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, wykładamy masę jabłkową, na wierzch układamy kawałki ciasta i ponownie wstawiamy na ok. 25 min do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 st. C.
Szarlotkę podajemy samą lub posypaną cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/dietetyczna-szarlotka-na-kruchym-spodzie