Wykonanie
Miałam w domu spory zapas
jabłek i zastanawiałam się co z nich przygotować, aż naszedł mnie pomysł na placuszki, których nie
jadłam od niepamiętnych czasów. Taki kolejny smak dzieciństwa;) Jest to banalnie proste, a jednocześnie niesamowicie smaczne danie. Może równie dobrze stanowić danie główne jak i deser czy podwieczorek.
3 – 4
jabłka400ml
wody400ml
mleka1 duże
jajko200-300g
mąkikilka kropel ekstraktu
waniliowegopół łyżeczki
cynamonupół łyżeczki
soli (można nawet więcej, zależy od
soli, należy spróbować pierwszego placuszka i ewentualnie doprawić ciasto do smaku)
masłocukier puder,
cynamon do podania
Jabłka obrać i pokroić w niezbyt cienkie plasterki wielkości kęsa.W dużym naczyniu wyrobić ciasto: wlać
wodę,
mleko, wbić
jajko, dodać
make,
sól,
cynamon i ekstrakt
waniliowy. Dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste, żeby zbytnio nie rozlewało się na patelni, jeżeli będzie za żadkie dodać
mąki i dobrze rozrobić. Moja metoda na wylewanie placuszków z
jabłkami jest następująca: do łyżki wazowej wkładam 3 – 4 kawałki
jabłka, nabieram niewielką ilość ciasta, lekko mieszam, aby
jabłka pokryły się
ciastem i tak przygotowaną mieszankę wlewam na patelnię. Smażyć na niewielkim ogniu aż ciasto na wierzchu zacznie wysychać, przerzucić
łopatką na drugą stronę, smażyć jeszcze chwilę. Podawać gorące, posypane
cukrem pudrem i/lub
cynamonem.
Smacznego!