ßßß Cookit - przepis na Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Miałam w domu spory zapas jabłek i zastanawiałam się co z nich przygotować, aż naszedł mnie pomysł na placuszki, których nie jadłam od niepamiętnych czasów. Taki kolejny smak dzieciństwa;) Jest to banalnie proste, a jednocześnie niesamowicie smaczne danie. Może równie dobrze stanowić danie główne jak i deser czy podwieczorek.
3 – 4 jabłka
400ml wody
400ml mleka
1 duże jajko
200-300g mąki
kilka kropel ekstraktu waniliowego
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki soli (można nawet więcej, zależy od soli, należy spróbować pierwszego placuszka i ewentualnie doprawić ciasto do smaku)
masło
cukier puder, cynamon do podania
Jabłka obrać i pokroić w niezbyt cienkie plasterki wielkości kęsa.
W dużym naczyniu wyrobić ciasto: wlać wodę, mleko, wbić jajko, dodać make, sól, cynamon i ekstrakt waniliowy. Dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste, żeby zbytnio nie rozlewało się na patelni, jeżeli będzie za żadkie dodać mąki i dobrze rozrobić. Moja metoda na wylewanie placuszków z jabłkami jest następująca: do łyżki wazowej wkładam 3 – 4 kawałki jabłka, nabieram niewielką ilość ciasta, lekko mieszam, aby jabłka pokryły się ciastem i tak przygotowaną mieszankę wlewam na patelnię. Smażyć na niewielkim ogniu aż ciasto na wierzchu zacznie wysychać, przerzucić łopatką na drugą stronę, smażyć jeszcze chwilę. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem i/lub cynamonem.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2012/11/placuszki-z-jabkami.html