Wykonanie
Chleb z samych ziaren, bez grama
mąki … zwany
chlebem zmieniającym życie … spróbujcie i osądźcie sami :-).Oryginalny przepis na
chleb pochodzi z bloga „My new roots”, u mnie z małymi modyfikacjami. Chlebek wyszedł pyszny, bardzo często go piekę.Składniki:1 szklanka
ziaren słonecznika (140 g)¾ szklanki
siemienia lnianego (120g)½ szklanki
płatków jaglanych (50g)1 szklanka
płatków owsianych (100g)1 szklanka zmielonego lnu złotego (130g)½ szklanki pestek dyni (70g)½ szklanki połamanych
orzechów włoskich5 łyżek
oleju rzepakowego1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
miodu1 ¾ szklanki
wodyWykonanie:Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski, mieszamy. Dolewamy
wodę z
miodem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 godziny, aby nasiona nasiąkły
wodą.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (piekę z termoobiegiem).Keksówkę smarujemy
olejem, na spód wkładamy papier do pieczenia, również smarujemy go
olejem i przekładamy mieszaninę ziaren. Masę dokładnie ugniatamy za pomocą łyżki, aby pozbyć się wolnych przestrzeni
między ziarenkami. Chlebek wstawiamy na ok. 60 minut do rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy
ostrym nożem dopiero jak będzie całkowicie wystudzony, w przeciwnym wypadku będzie się kruszył.Smacznego!