Wykonanie
Pomysł upieczenia
chleba z samych ziaren chodził za mną już od dawna. Kiedyś kupiłam taki w pobliskiej piekarni i nie mogłam o nim zapomnieć. Był pyszny ale też
drogi - 300g bochenek (czy raczej bocheneczek) 12zł.Później znalazłam w jednym z dyskontów mieszankę do wypieku
chleba z ziaren w całkiem zjadliwej cenie 3,99zł za podobnej wielkości bochenek.Tylko po co kupować mieszankę skoro
mogę ją zrobić sama i to z takich ziaren jakie lubię?
Drogą doświadczalną opracowałam swoją własną wersję.Taki chlebek jest nie tylko bardzo zdrowy ale również oryginalny w smaku. Bez
mąki,
drożdży, spulchniaczy i sztucznych dodatków.Polecam upiec go wieczorem. Przez noc wystygnie i będzie jak złoto na śniadanko. Gorąco polecam!
Składniki:(na małą formę o wymiarach 20cm x 12cm)60g
siemienia lnianego60g
nasion słonecznika40g białego
sezamu40g pestek dyni100g
płatków owsianych20g (2 łyżki)
oleju rzepakowego20g
miodu (około 1 łyżki)łyżeczka
soli230g
wody (niepełna szklanka)Wykonanie:Odważamy nasiona i
płatki owsiane. Dolewamy
wodę i
olej oraz dokładamy
miód i łyżeczkę
soli. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ja używam małej foremki o wymiarach 20cm x 12cm, dodawanej do wspomnianej na początku mieszanki do wypieku
chleba ale jeśli nie dysponujecie taką można użyć aluminiowej foremki do pasztetów i zwiększyć ilość składników dwukrotnie.Masę przekładamy do formy i kilkukrotnie upuszczamy na blat a niewielkiej wysokości aby pozbawić masę pęcherzyków powietrza. Zostawiamy na 2h.Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190stopni C i pieczemy
chleb około 70 minut.
Chleb zostawiamy do wystudzenia w piekarniku i kroimy dopiero po wystygnięciu.Najlepiej
chleb upiec wieczorem. Do ran wystygnie i będzie idealny na zdrowe, pyszne śniadanko.