Wykonanie
Chlebek, to tylko z nazwy. W rzeczywistości to po prostu placek z
maki pełnoziarnistej z dużą ilością ziaren, To bardzo dobra i zdrowa przekąska. Można podawać go na słodko np. z
dżemem lub tak jak ja z
białym serkiem. Jest to idealny zamiennik
bułki lub kromki
chleba na śniadanie.
Składniki:~ 2 szklanki
maki pełnoziarnistej~ 2 szklanki
płatków owsianych~ 1 szklanka
ziaren słonecznika~ 5 łyżek
sezamu~ 5 łyżek
maku~ 4 łyżki ziaren
siemienia lnianego~ 800 ml
wody~ 1-2 łyżeczek
soliWszystkie składniki połączyć ze sobą, Odstawić na 15 minut do napęcznienia. W
między czasie rozgrzać piekarnik do 175° C najlepiej na termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto równomiernie na grubość 1 cm. Piec godzinę, z czego ostatnie 20 minut placek przełożyć na kratkę do pieczenia. To spowoduje, że po upieczeniu kromki będą chrupkie.Kroić po wystudzeniu według uznania.
About Paula