ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste pieczywo

Pełnoziarniste pieczywo

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 9 porcji)
- szklanka płatków owsianych górskich (ok.110g),
- szklanka mąki pszennej razowej (ok. 120g),
- 25 g nasion słonecznika,
- 25 g nasion siemienia lnianego,
- 25 g pestek dyni,
- 25 g ziaren sezamu,
- 1 ½ szklanki wody (350 ml),
- ½ łyżeczki soli.
-25 g maku (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
1. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia.
2. Masę przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy makiem
3. Pieczemy w 170ºC ok. 60 min. Po 10-15 minutach pieczenia wyjmujemy blachę z piekarnika i kroimy ciasto na kromeczki. Wstawiamy z powrotem do piekarnika (podczas pieczenia warto uchylać piekarnik na ok. 5 minut każdorazowo, by uwolnić parę wodną)
Chlebek jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z nasion słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,
- lecytynę (pochodzącą z sezamu), która korzystnie wpływa na koncentrację i pamięć.
- wapń (pochodzący z maku), który odpowiada za prawidłową budowę kości.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 60 g
Energia: 129 , 0 kcal
Białko: 4,9 g
Tłuszcze: 4 , 9 g
Węglowodany: 19 , 4 g
Błonnik pokarmowy : 3 , 2 g
Smaczneg o i zdr owe go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/05/penoziarniste-pieczywo.html