Wykonanie
Składniki:(na 9 porcji)- szklanka
płatków owsianych górskich (ok.110g),- szklanka
mąki pszennej razowej (ok. 120g),- 25 g
nasion słonecznika,- 25 g nasion
siemienia lnianego,- 25 g pestek dyni,- 25 g ziaren
sezamu,- 1 ½ szklanki
wody (350 ml),- ½ łyżeczki
soli.-25 g
maku (do oprószenia)Sposób przygotowania:1. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia.2. Masę przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy
makiem3. Pieczemy w 170ºC ok. 60 min. Po 10-15 minutach pieczenia wyjmujemy blachę z piekarnika i kroimy ciasto na kromeczki. Wstawiamy z powrotem do piekarnika (podczas pieczenia warto uchylać piekarnik na ok. 5 minut każdorazowo, by uwolnić parę
wodną)
Chlebek jest bogaty w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
nasion słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,- lecytynę (pochodzącą z
sezamu), która korzystnie wpływa na koncentrację i pamięć.- wapń (pochodzący z
maku), który odpowiada za prawidłową budowę kości.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 60 gEnergia: 129 , 0 kcal
Białko: 4,9 gTłuszcze: 4 , 9 gWęglowodany: 19 , 4 gBłonnik pokarmowy : 3 , 2 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza