ßßß

Składniki:¾ kg mąki pszennej¼ kg maki żytniej (można zmieniać proporcje)24 g drożdży suchych (3 paczki)2 łyżeczki cukru2 płaskie łyżeczki soli1/2 szkl. płatków owsianych4 szkl. ciepłej wody2 łyżeczki oregano ( można dodać siemię lniane, słonecznik, pokrojone oliwki z oliwek, kto co lubi)Wykonanie:Drożdże rozrabiamy w 1/3 szkl. ciepłej wody, ½ łyżeczką cukru i łyżką maki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Wszystkie suche składniki łączymy razem (z wyjątkiem oregano) następnie wlewamy drożdże i wodę. Ciasto wyrabiamy ręka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja masę delikatnie mieszamy je z oregano i przekładamy do dwóch wysmarowanych tłuszczem foremek.Odstawiamy jeszcze na ½ godziny do wyrośnięcia, a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 1 godzinę.Smacznego!