ßßß
Cookit - przepis na Bigos z soczewicy i jarmużu
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Bigos z soczewicy i jarmużu
Składniki
Soczewica zielona
Cebula
Kiełbasa
Jarmuż
Suszone pomidory
Olej
Pomidor
Koncentrat pomidorowy
Olej rzepakowy
Sól
Pieprz
Wykonanie
Pomysł na obiad … bigos z
soczewicy
i
jarmużu
z dodatkiem
suszonych pomidorów
i pestek dyni.
Składnik:1 ½ szklanki ziaren
zielonej soczewicy
2 duże
cebule
2 ulubione
kiełbaski
(np. śląska, chorizo)ok. 200 g umytych i pokrojonych liści
jarmużu
ok. 8
suszonych pomidorów
z
oleju
2 łyżki pestek dyni1 puszka
pomidorów
pokrojonych w kostkę1 łyżka
koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki
oleju rzepakowego
sól
,
pieprz
do smakuWykonanie:
Soczewicę
zalewamy
wodą
i gotujemy do miękkości. Gdy będzie miękka odcedzamy z
wody
i odstawiamy.
Cebulę
kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju
. Dodajemy pokrojoną
kiełbasę
, smażymy 2 -3 minuty. Następnie dodajemy ugotowaną
soczewicę
, pokrojone
suszone pomidory
,
pestki dyni
,
pomidory
z puszki i koncentrat. Wszystko mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie dodajmy
sól
,
pieprz
i
jarmuż
. Całość ponownie dusimy pod przykrycie na wolnym ogniu ok. 20 -25 minut.Smacznego!
Źródło:
http://www.kawaiczekolada.pl/bigos-z-soczewicy-i-jarmuzu
Przepisy powiązane
pilaw z bulguru, czarnej fasoli i suszonych pomidorów
Zielona soczewica z suszonymi pomidorami i curry
Gulasz z zieloną soczewicą i kiełbasą
Leczo
Sos myśliwski.
Składniki powiązane (0)