Wykonanie
Kiedy kilka dni temu przeglądałam swoją spiżarnię, ze zdziwieniem zauważyłam, że gdyby zamknięto na tydzień sklepy, z powodzeniem dałabym radę przez ten czas wyżywić swoją rodzinę ( i to całkiem nieźle!).Dlatego planując niedzielny obiad postanowiłam, że niczego nie kupuję i przyrządzę coś szybko z małej części tego, co posiadam w szafkach. I udało się! Wyszła naprawdę smaczna, nieskomplikowana, sycąca potrawa, która na stałe wejdzie do mojego menu. ;-)
Składniki dla 2 osób:przepis autorski1
cebula100 g bulguru150 g
czarnej fasoli2
pomidory5-6
suszonych pomidorów osączonych z
oleju, drobno pokrojonych1 łyżeczka
koncentratu pomidorowegoolej do smażenia2 szczypty
kozieradkisól,
pieprzPrzygotowanie:
Fasolę umyć i namoczyć w wodzie na 4-5 godzin lub na całą noc.Ugotować do miękkości.Bulgur przepłukać
wodą i namoczyć na ok 20 minut. Następnie ugotować na sypko z dodatkiem
soli.Świeże
pomidory sparzyć, pozbawić skórki i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę również pokroić i zeszklić na patelni na 2 łyżkach
oleju, dodać
suszone pomidory i podsmażyć 2-3 minuty. Następnie dodać ugotowaną
fasolę, świeże
pomidory, koncentrat i bulgur. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku
przyprawami i podsmażyć jeszcze ok. 2 minut. Można posypać
natką lub
kolendrą. Podawać gorące.