Robiłam kiedyś zieloną soczewicę z cebulką . Tym razem dodałam inne dodatki i soczewica wyszła jeszcze lepsza. Proste, zdrowe i sycące danie.Idealny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków lub dla wegetarian pomysł na przekąskę lub kolację.3/4 szklanki soczewicy zielonej2 cebule5 pomidorów suszonych z zalewy2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 1/4 puszki siekanych pomidorów)1/2-1 łyżeczka curry*pieprz, sólpapryka słodka lub 2 łyżeczki słodko-pikantnego sosu chili*3-4 łyżki siekanej natki pietruszki1/2 szklanki wody (lub więcej)olej do smażeniaSoczewicę namoczyć w wodzie przez 1-2 godziny.Odcedzić i wrzucić do wrzącej wody, p od koniec gotowania osolić.Soczewicę gotować do miękkości ok. 40 min., a następnie o dcedzić.W międzyczasie, na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.Dodać siekane suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy.Na koniec dodać ugotowaną soczewicę oraz natkę pietruszki.Dolać wodę i w miarę smażenia uzupełniać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Smażyć jeszcze przez ok. 5 minut na małym ogniu, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.Przed podaniem można polać olejem z pierwszego tłoczenia (np. lnianym).*osoby unikające glutenu powinny sprawdzić skład curry i sosu