ßßß Cookit - przepis na Wegetariańskie kaszotto z kaszą jaglaną i pomidorami

Wegetariańskie kaszotto z kaszą jaglaną i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam, dla odmiany, zrobić risotto z dodatkiem kaszy jaglanej i w wersji bez mięsa. Na zdjęciu nie wygląda może zachęcająco, ale zapewniam, że w smaku bardzo dobre:).
Porcja wychodzi dosyć duża, ale warto ugotować od razu na dwa dni, a jeśli ktoś gotuje tylko dla siebie, polecam z połowy porcji. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy składniki się "przegryzą".
1 kapusta pekińska
1 szklanka kaszy jaglanej (np. Kupiec)
10-12 dużych pomidorów suszonych z zalewy
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz, sól, odrobina chili
natka pietruszki
ok. 1/4 szklanki wody
olej do smażenia (może być z zalewy)
Kaszę ugotować w 2,5 szklankach wody z odrobiną soli.
Kapustę posiekać w kostkę i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić.
W międzyczasie cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do cebuli dodać posiekane pomidory i stopniowo dolewać wodę. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
Do kaszy dodać ugotowaną kapustę, cebulę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i siekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać i pozostawić na małym ogniu na kilka minut. Jeśli będzie za gęste, można dolać odrobinę wody.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/02/wegetarianskie-kaszotto-z-kasza-jaglana.html