Wykonanie
Postanowiłam, dla odmiany, zrobić risotto z dodatkiem
kaszy jaglanej i w wersji bez
mięsa. Na zdjęciu nie wygląda może zachęcająco, ale zapewniam, że w smaku bardzo dobre:).Porcja wychodzi dosyć duża, ale warto ugotować od razu na dwa dni, a jeśli ktoś gotuje tylko dla siebie, polecam z połowy porcji. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy składniki się "przegryzą".1
kapusta pekińska1 szklanka
kaszy jaglanej (np. Kupiec)10-12 dużych
pomidorów suszonych z zalewy2
cebule2 łyżki
koncentratu pomidorowegopieprz,
sól, odrobina
chilinatka pietruszkiok. 1/4 szklanki
wodyolej do smażenia (może być z zalewy)
Kaszę ugotować w 2,5 szklankach
wody z odrobiną
soli.
Kapustę posiekać w kostkę i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić.W międzyczasie
cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju. Do
cebuli dodać posiekane
pomidory i stopniowo dolewać
wodę. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.Do
kaszy dodać ugotowaną
kapustę,
cebulę,
koncentrat pomidorowy oraz
przyprawy i siekaną
natkę pietruszki. Wszystko wymieszać i pozostawić na małym ogniu na kilka minut. Jeśli będzie za gęste, można dolać odrobinę
wody.