ßßß Cookit - przepis na Karaś w śmietanie- alternatywa wigilijnego karpia cz. 2

Karaś w śmietanie- alternatywa wigilijnego karpia cz. 2

nazwa

Wykonanie

Dalszy ciąg wigilijnych alternatyw karpia. Tym razem pyszny karaś.
Składniki:
1 kg karasi
bulion warzywny
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
½ szklanki śmietany
cytryna
sól, pieprz
Wykonanie:
Karasie oczyścić, posolić, zalać zimnym bulionem na godzinę, po czym gotować przez 20 minut.
Masło utrzeć z mąka i śmietaną, wycisnąć sok z cytryny do smaku i rozprowadzić z wywarem rybnym, uważając aby sos był zawiesisty.
Zagotować razem i polać tym sosem ułożone na półmisku karasie. Ozdobić plastrami cytryny.
Polecam również:
Smażony amur- wigilijna alternatywa karpia
Filety rybne w piwnej panierce
Pijany karaś
Karp smażony na głębokim tłuszczu
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/12/karas-w-smietanie-alternatywa.html