Wykonanie
Zupę
cytrynową ugotowałam i
jadłam po raz pierwszy. Brzmi egzotycznie, a okazuje się, że przepis na nią można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Ja znalazłam ją w miesięczniku Pani i przygotowałam po swojemu. Bardzo smaczna zupa, oryginalnie z
ryżem, ja przygotowałam ją z
kaszą jęczmienną mazurską. Lubemu bardzo smakowała, powiedział, że ta
kasza to strzał w dziesiątkę!
Składniki dla 4 osób:1 l
bulionu warzywnegopół szklanki
kaszy jęczmiennej mazurskiej (ugotowanej)/ oryginalnie
ryżcytrynażółtkopół łyżki
mąki250 ml
śmietany kwaśnej 18%
sól,
pieprzPrzygotowujemy
bulion warzywny, jeśli mamy już gotowy, zagotowujemy. Zaciągamy go
mąką,
żółtkiem oraz
śmietaną, pamiętając o tym by nie wlewać zimnej
śmietany do gorącego
wywaru. Całość zagotowujemy. Dodajemy ugotowaną
kaszę, dodajemy startą
skórkę z cytryny oraz sok z połowy
cytryny. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Podgrzewamy aż będzie gorąca. Ja posypałam pokruszonym
ciastkiem korzennym. Smacznego!