Wykonanie
Klasyczny jabłecznik z
cytrynową nutą i dużą ilością
jabłek. Doskonały do popołudniowej
herbatki w środku tygodnia.*foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:300 g
mąki200 g
masła100 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
żółtka2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18% na masę
jabłkową:1,5 kg
jabłek3 opakowania
kisielu cytrynowego3-4 łyżki
cukru (w zależności od słodkości
jabłek)dodatkowo:
cukier puder do posypania
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić z
cukrem. Kiedy puszczą już dużo soku, wsypać
kisiele i dokładnie wmieszać, wystudzić. Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na wielkość blaszki. Jedną część ciasta podpiec w 200*C przez około 15 minut, wyjąć z piekarnika i wyłożyć masę
jabłkową. Przykryć drugim
ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze do zarumienienia górnego ciasta czyli około 30 minut. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.ins piracja