ßßß
Lubię piec skomplikowane ciasta, ale jeść lubię te najprostsze. Tradycyjne, zwyczajne domowe ciasta z babcinego przepisu. Jak ten jabłecznik: półkruche ciasto i soczyste aromatyczne jabłka. Nic dodać, nic ująć.*blaszka 25*34 cmSkładniki: na ciasto:2 szklanki mąki200 g zimnego masła150 g cukru pudru2 jajka3 żółtka5 łyżek kwaśnej śmietany 18%2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową:2 kg obranych już jabłek150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek)2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka soku z cytrynySkładniki ciasta zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa.Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.