Wykonanie
Lubię piec skomplikowane ciasta, ale jeść lubię te najprostsze. Tradycyjne, zwyczajne domowe ciasta z babcinego przepisu. Jak ten jabłecznik: półkruche ciasto i soczyste aromatyczne
jabłka. Nic dodać, nic ująć.*blaszka 25*34 cmSkładniki: na ciasto:2 szklanki
mąki200 g zimnego
masła150 g
cukru pudru2
jajka3
żółtka5 łyżek kwaśnej
śmietany 18%2 łyżeczki
proszku do pieczenia na masę
jabłkową:2 kg obranych już
jabłek150 g
cukru (lub więcej w zależności od kwaśności
jabłek)2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
soku z cytrynySkładniki ciasta zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z
ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa.
Jabłka zetrzeć, zasypać
cukrem i
cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć
jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.