Wykonanie
Przepisy na szarlotki wypróbowałam różne, każda z nich jest wyjątkowa. Jednak smak szarlotki z dzieciństwa odnajduję w tym właśnie przepisie mojej mamy. Kartkę ze starego zeszytu, z wyblakłym już pismem, odnalazłam wśród swoich notatek. Dla mnie wartość bardzo sentymentalna, tym bardziej, że mam nie żyje już od dawna. Ciasto na szarlotkę pyszne, mięciutkie, rozpływa się w ustach i przywołuje smaki z dzieciństwa. Zapewne każdy z nas ma swój smak i zapach, który przywołuje miłe wspomnienia. Ja odnajduję go w smaku tej szarlotki.
SKŁADNIKICiasto:30 dag
maki pszennej20 dag.
mąki krupczatki25 dag
masła3 łyżki
śmietany 18%2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka plus jedno całe
jajko20 dag
cukru kryształDodatkowo:1,5 kg
jabłek -kwaśnych2 łyżeczki
cynamonu1
cukier waniliowycukier puder do posypania ciastaWYKONANIE
Jabłka obieramy ,ścieramy na tarce. Posypujemy
cukrem waniliowym i
cynamonem.
Jabłka odciskamy i lekko skrapiamy
cytryną. Odstawiamy do lodówki.
Mąkę siekamy z
margaryną. dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy
jabłka i przykrywamy drugim rozwałkowanym
ciastem. Wierzch nakłuwamy widelcem.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni C.Po upieczeniu ciasto posypujemy
cukrem pudrem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.