Wykonanie
Doskonała szarlotka na kruchym cieście, bezproblemowa i w
sumie szybka, pyszności :) Przepis podpatrzony u Izy .
3 pełne szklanki
mąki pszennej (użyłam tortowej)2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej
śmietany 18%3
żółtka¾ szklanki
cukru200 gramów zimnego
masłacynamon do
jabłek ( wg uznania)
cukier waniliowy do
jabłek ( około 1,5 łyżeczki)
cukier do
jabłek ( wg uznania, jeśli są bardzo kwaśne)około 2 kg
jabłekMąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia.
Masło siekamy z
mąką nożem.
Żółtka miksujemy z
cukrem i
śmietaną. Wlewamy do
mąki i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące możemy podsypywać je
mąką ( u mnie nie było takiej potrzeby). Ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie dzielimy je na dwie części ( 2/3 i 1/3), tą mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.Kwadratową blaszkę o
boku około 24 cm smarujemy tłuszczem.Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim spód i boki blaszki, nakłuwamy w kilkunastu miejscach.
Odciśnięte z soku
jabłka układamy na cieście, posypujemy je
cynamonem i
cukrem waniliowym.
Ścieramy na tarce (na dużych oczkach) drugą cześć ciasta (z zamrażarki).Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( funkcja góra - dół) i pieczemy aż nabierze ładnego złotego koloru około 35-40 minut.Posypujemy
cukrem pudrem.