Wykonanie
Szarlotka na kruchym cieście z
mąki żytniej ze świeżo startymi
jabłkami. Idealne ciasto na niedziele. Smakuje i pachnie rewelacyjnie.
Składniki:500 g
mąki żytniej2 łyżki
cukru200 g
masła4
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 duże
jabłkaSposób przygotowania:1.
Żółtka utrzeć z
cukrem. Dodać
masło,
mąkę i
proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto.2. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce ok. 20 min. Drugą część włożyć do zamrażalnika.3.
Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce na średnich oczkach.4. Na pierwszą część ciasta wyłożyć starte
jabłka. Na górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 45-50 min.
SMACZNEGO!