Wykonanie
Cóż za aromat, cóż za smak- niestety ta słodka chwila zapomnienia bardzo szybko znika z talerza.Składniki:- 3 szklanki
mąki krupczatki- 200 g
masła- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 szklanka
cukru pudru- 6
żółtek- 2 łyżki
śmietany 18%Nadzienie:- 2 kg
jabłek- 2-3 łyżki
cukru (w zależności czy
jabłka są bardziej lub mniej kwaśne)- 1 płaska łyżeczka
kardamonuDodatkowo:-
cukier puder do posypania
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć na patelnię, podlać 1/4 szklanki
wody, dodać
cukier i prażyć, aż
jabłka zmiękną. Na koniec dodać
kardamon i dokładnie wymieszać, zestawić z ognia i ostudzić.W misce wymieszać suche składniki, dodać zimne
masło, posiekać nożem, następnie stopniowo dodawać
żółtka i
śmietanę. Dokładnie wyrobić, uformować kulę, owinąć ją folią i wstawić na 30 minut do lodówki.Po tym czasie z 2/3 ciasta odrywać małe kawałki, spłaszczać i wylepiać nimi dno i boki tortownicy (26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą. Na ciasto wyłożyć
jabłka z
kardamonem, pozostałą część ciasta można rozwałkować, pociąć na paski i uformować efektowną kratkę.Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika i piec przez około 40-45 minut.Wystudzić w formie. Przed podaniem posypać szarlotkę
cukrem pudrem.