ßßß Cookit - przepis na SZARLOTKA Z KARDAMONEM

SZARLOTKA Z KARDAMONEM

nazwa

Wykonanie

Cóż za aromat, cóż za smak- niestety ta słodka chwila zapomnienia bardzo szybko znika z talerza.
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 żółtek
- 2 łyżki śmietany 18%
Nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 2-3 łyżki cukru (w zależności czy jabłka są bardziej lub mniej kwaśne)
- 1 płaska łyżeczka kardamonu
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć na patelnię, podlać 1/4 szklanki wody, dodać cukier i prażyć, aż jabłka zmiękną. Na koniec dodać kardamon i dokładnie wymieszać, zestawić z ognia i ostudzić.
W misce wymieszać suche składniki, dodać zimne masło, posiekać nożem, następnie stopniowo dodawać żółtka i śmietanę. Dokładnie wyrobić, uformować kulę, owinąć ją folią i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie z 2/3 ciasta odrywać małe kawałki, spłaszczać i wylepiać nimi dno i boki tortownicy (26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka z kardamonem, pozostałą część ciasta można rozwałkować, pociąć na paski i uformować efektowną kratkę.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika i piec przez około 40-45 minut.
Wystudzić w formie. Przed podaniem posypać szarlotkę cukrem pudrem.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2015/08/SZARLOTKA-Z-KARDAMONEM.html