Wykonanie
Kruche ciasto jest często wykorzystywane do różnego rodzaju wypieków. Ja używam go do serników,ciasta z
owocami, szarlotki, a także do babeczek, które są bardzo dekoracyjne.
SKŁADNIKI:50 dkg
mąki25 dkg
masła1 szklanka
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany 18%2
żółtkaMąkę przesiać na stolnicę, dodać
cukier,
sól i
masło. Posiekać aż
masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać
żółtka, oraz
śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tak przygotowanym
ciastem wyłożyć spód blachy. jeżeli ciasta używamy jako spód po np. sernik można go używać bez wstępnego chłodzenia czy podpiekania. Wystarczy na ciasto wyłożyć masę i piec. Ciasto na babeczki również nie wymaga chłodzenia, ciasto tylko rozwałkowujemy wykrawamy kółeczka wylepiamy foremki i pieczemy około 10 minut w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.