ßßß
Nie ma nic lepszego niż domowe lody. W taki upał najbezpieczniejsze są te przygotowane bez jajek. Aksamitny grecki jogurt i aromatyczne borówki amerykańskie to idealny duet.Przy panujących temperaturach za oknem... lody lody dla ochłody... to jest to !Na blogu znajdziecie również inne przepisy na lody:Domowe lody ananasowe.Sorbet truskawkowo-cytrynowySorbet truskawkowyLody rabarbarowe z borówką amerykańskąDomowe lody pomarańczoweDomowe lody gruszkoweDomowe lody żurawinoweDomowe lody wiśnioweDomowe lody moreloweDomowe lody porzeczkoweDomowe lody malinoweDomowe lody kawowe z rodzynkamiDomowe lody z borówką amerykańskąLody jogurtowo-truskawkoweLody rabarbaroweSorbet truskawkowy

Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenieSkładniki:250 g mascarpone150 g jogurtu greckiego90 g drobnego cukru350 g borówek + ok.150 g borówekpatyczki i foremki do lodów

Wykonanie:Miska na lody powinna się mrozić przez 24 godziny, zanim zaczniemy robić lody.150 g borówek miksujemy dokładnie i wkładamy po 2 łyżeczki zmiksowanych owoców na dno foremek na lody (wykorzystałam papierowe foremki na muffiny), foremki wkładamy do zamrażarki.Drugą porcję borówek miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej.Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmiksowane borówki i mieszamy.
Z zamrażarki wyjmujemy misę na lody, przelewamy do niej masę i kręcimy lody przez 40-50 minut, aż uzyskają właściwą konsystencję.Z zamrażarki wyjmujemy foremki z zamrożonymi borówkami, dokładamy do nich masę lodową wypełniając całą foremkę. W środek wtykamy patyczek i z powrotem wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.Przed podaniem foremki z lodami wkładamy po kolei do szklanki z wrzątkiem na kilkanaście sekund. dzięki temu lody bez problemu wyjmiecie z foremek.