ßßß
Składniki (na 8 słoików o poj. ok. 300-350 ml):1500 g czerwonych porzeczek500 g truskawek250-500 g malinok. 800 g cukru20 g naturalnej pektyny w proszkusok z 1/2 cytryny1 laska waniliiPrzygotowanie:1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min.2. Porzeczki odszypułkować, wszystkie owoce umyć.3. Przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem i zblendować. Dodać ziarnka wanilii, a także "zużytą" laskę wanilii. Zagotować.
4. W międzyczasie wymieszać pektynę z 1 szklanką cukru. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez ok. 3-5 min.5. Dodać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia.6. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru.7. Na koniec wyjąć laskę wanilii.8. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem na ok. 10 min.Zaleca się pasteryzowanie dżemów przez ok. 20 min. (najwygodniej w ten sam sposób, co sterylizacja słoików - w piekarniku), jednak ja ten etap pomijam.