ßßß Cookit - przepis na Pissaladiere - Buszująca w kuchni

Pissaladiere - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Kolejna niedziela i kolejne wspólne pieczenie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem wyczarowaliśmy pissaladiere wg przepisu Diane Holuigue pochodzącego z „Księgi smaków Prowansji”. Spód tego dania to puszyste ciasto drożdżowe podobne do pizzy czy focaccii. Z kolei farsz to połączenie grubej warstwy duszonej, słodkiej cebuli ze słonymi filecikami anchois i czarnymi oliwkami. Fani tych ostatnich mogą darować sobie krojenie ich na krążki i ułożyć je w całości.
Składniki
Ciasto:
mąka pszenna, 205 g
drożdże instant, 5 g
sól, 1/2 łyżeczki
oliwa, 1 łyżka
letnia woda, 125 ml
Farsz:
cebula biała, 750 g
czosnek, 3 ząbki
oliwa, 40 ml
zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
fileciki anchois, 60 g
czarne oliwki, kilka sztuk
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Masę wyrabiać przez 10 minut. Następnie posmarować oliwą, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować farsz: cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać patelnię i wlać oliwę. Wrzucić cebulę i przyprawić ziołami. Dusić na wolnym ogniu około 40 minut, aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Pod koniec przyprawić solą. Nie zbyt mocno, ponieważ anchois i oliwki są słone.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ciasto rozwałkowane w koło lub prostokąt. Na wierzchu rozłożyć równomiernie cebulkę. Na niej położyć fileciki i oliwki pokrojone w krążki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni i ustawić na funkcję góra-dół. Pissaladiere piec przez 15-10 minut.
Razem ze mną piekli:
Magda i Paweł z Marder & Marder Manufacture
Justyna z Gotowanie i pieczenie – I love it
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Iwona z Ivka w kuchni
Kinga z Małe Kulinaria
Marzena z Zacisze Kuchenne
Iza ze Smaczna Pyza
Agata z Kulinarne Przygody Gatity
Monika z Niezapomniane Smaki
Małgosia ze Smaki Alzacji
Dobrafka z Bona Apetita!
Kasia z Baby do gardów
Małgosia Po prostu Marghe
http://meizitangbuy.mydatingclub.com/
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/pissaladiere