Wykonanie
Kolejna niedziela i kolejne wspólne pieczenie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem wyczarowaliśmy pissaladiere wg przepisu Diane Holuigue pochodzącego z „Księgi smaków Prowansji”. Spód tego dania to puszyste
ciasto drożdżowe podobne do pizzy czy focaccii. Z kolei farsz to połączenie grubej warstwy duszonej, słodkiej
cebuli ze słonymi filecikami
anchois i
czarnymi oliwkami. Fani tych ostatnich mogą darować sobie krojenie ich na krążki i ułożyć je w całości.SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 205 g
drożdże instant, 5 g
sól, 1/2 łyżeczki
oliwa, 1 łyżkaletnia
woda, 125 mlFarsz:
cebula biała, 750 g
czosnek, 3 ząbki
oliwa, 40 ml
zioła prowansalskie, 1 łyżeczkafileciki
anchois, 60 g
czarne oliwki, kilka sztukSposób przygotowaniaWszystkie składniki na ciasto połączyć. Masę wyrabiać przez 10 minut. Następnie posmarować
oliwą, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.W międzyczasie przygotować farsz:
cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać patelnię i wlać
oliwę. Wrzucić
cebulę i przyprawić
ziołami. Dusić na wolnym ogniu około 40 minut, aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Pod koniec przyprawić
solą. Nie zbyt mocno, ponieważ
anchois i
oliwki są słone.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ciasto rozwałkowane w koło lub prostokąt. Na wierzchu rozłożyć równomiernie
cebulkę. Na niej położyć fileciki i
oliwki pokrojone w krążki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.Piekarnik rozgrzać do 240 stopni i ustawić na funkcję góra-dół. Pissaladiere piec przez 15-10 minut.
Razem ze mną piekli:
Magda i Paweł z Marder & Marder ManufactureJustyna z Gotowanie i pieczenie – I
love itDorota z Moje Małe CzarowanieIwona z Ivka w kuchniKinga z Małe KulinariaMarzena z Zacisze KuchenneIza ze Smaczna PyzaAgata z Kulinarne Przygody GatityMonika z Niezapomniane SmakiMałgosia ze Smaki AlzacjiDobrafka z
Bona Apetita!
Kasia z Baby do gardówMałgosia Po prostu Marghehttp://meizitangbuy.mydatingclub.com/