ßßß
Po raz drugi biorę udział w akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem piekliśmy croissanty z przepisu Philippe’a Conticini. Muszę przyznać, że jakieś 3 lata temu na początku mojej przygody w wypiekami podjęłam się zrobienia tych francuskich rogalików. Próba nie była zbyt udana. Dopiero teraz widzę jakie postępy zrobiłam od tamtej pory. Do przepisu wprowadziłam pewne zmiany. Musiałam zwiększyć ilość wody, ponieważ ciasto było zbyt suche (w oryginale jest 85 g). Zmieniłam też temperaturę pieczenia. Autor radzi piec w 230 stopniach. Także jeśli zamierzacie wypróbować ten przepis, temperaturę musicie dostosować do swojego sprzętu. Nie lada wyzwaniem okazało się również wałkowanie ciasta. Aż sześciokrotne. Pierwsze 3 razy razy to pikuś. Później zaczynają się schody. Masa robi się zbita i zaczyna pękać, a masło wyłazi na wierzch. Dlatego podsypałam je mąką i schowałam do lodówki na pół godziny. Pomogło. Ogólnie przepis wydaje się bardzo skomplikowany, ale wcale taki nie jest. Najgorsze jest oczekiwanie. Ciasto bardzo długo się „wyleguje” i niestety nie można tego przyspieszyć. Niemniej jednak przepis polecam. Smak croissantów wynagradza poświęcony czas i energię na ich przygotowanie.SkładnikiZaczyn:letnie mleko, 65 gświeże drożdże, 10 gmąka tortowa, 70 gCiasto właściwe:letnia woda, 105 gdrożdże, 15 gmąka tortowa, 340 gmasło, 85 gcukier puder, 55 gsól, 8 gzaczynDodatkowo:masło, 250 gjajko, 1 sztukaSposób przygotowaniaWszystkie składniki na zaczyn połączyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę, stopione masło, cukier, sól, rozpuszczone drożdże i zaczyn połączyć za pomocą haków do ciasta drożdżowego. Najpierw miksować przez 2 minuty na wolnych obrotach, później 10 minut na średnich. Przykryć folią i zostawić na 30-60 minut do podwojenia objętości. Następnie delikatnie przełożyć na folię spożywczą i owinąć nią szczelnie ciasto. Wstawić do lodówki na całą noc.Kolejnego dnia na godzinę przed użyciem wyciągnąć masło z lodówki. Ciasto rozwałkować w prostokąt o grubości 1 cm. Przełożyć na deskę do krojenia i wstawić na 30 minut do zamrażarki. Nie można pominąć tego etapu, ponieważ wtedy rozwarstwia się ciasto. Masło rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej również w prostokąt, ale mniejszy od ciasta. Masło przełożyć na ciasto. Całość złożyć na 3 części jak list urzędowy. Boki zlepić. Rozwałkować w prostokąt. Proces składania i wałkowania należy powtórzyć 5 razy. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ja po 3 razie również schowałam je do lodówki na pół godziny, żeby odpoczęło. Było zbyt zbite, żeby je dalej maltretować wałkowaniem.
Ciasto wyciągnąć z lodówki. Rozwałkować w prostokąt o wysokości 20 cm i grubości 5 mm (mój był trochę większy, bo wysokości miał 25 cm i 65 cm długości). Wycinać trójkąty równoramienne o podstawie 10 cm.
Trójkąty zwijać w rogaliki, zaczynając od ich podstawy. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość o około 80%. W pomieszczeniu nie powinno być więcej niż 23 stopnie Celsjusza, ponieważ masło zacznie się topić i nie powstaną warstwy w cieście.
Rogaliki ponownie posmarować jajkiem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z zimną wodą. Croissanty piec przez 20 minut. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Z podanych składników wyszło mi 12 rogalików (10 dużych i 2 malutkie).Razem ze mną piekli:Justyna z Gotowanie i pieczenie – I love itDobrafka z Bona Apetita!Małgosia ze Smaki AlzacjiKinga z Małe KulinariaMarzena z Zacisze KuchenneNiebieska Pistacja z Niebieska PistacjaDorota z Moje Małe CzarowanieAnna z Na StoleWiosenka z Eksplozja SmakuMonika z matkaWariatkaLidia z FacebookaIza ze Smaczna PyzaKamila z Ogrody BabilonuMagda i Paweł z Marder & Marder ManufactureMonika z Niezapomniane smakiOla z Ale smakiKasia z Baby do garówPistacja z Niebieskiej PistacjiMonika z Pin up Cooking LookingAgata z Kulinarne przygody Gatityviagra online no prescriptions usa