ßßß
Pikantne curry z jagnięciny robiłam juz kilka razy ale zamiast podawać je tradycyjnie z ryżem, wypróbowałam z chińskimi nudlami. Wynik był zdumiewający. Do tego przepisu wybrałam grubsze, pszenne nudle i ugotowałam je al dente, a właściwie trochę nie dogotowałam. Nudle “doszły”, kiedy wymieszałam je z sosem. Po wchłonięciu tego smakowitego sosu smakowały bosko.
Przepis na ostre curry to długa lista zakupów , ale azjatycka kuchnia jest tak dobra, że warta takiego zachodu . Najczęściej używane przeze mnie składniki to pasta curry, mleko kokosowe, sos rybny, kasztany wodne, tajski jasny sos sojowy i wiele innych , które niedługo pojawią się w różnych przepisach na moim blogu.Składniki:5 porcji ceny:400 g mięsa jagnięcego na sos5 szalotek3 ząbki czosnku2 łyżki czerwonej pasty curry1 łyżka brązowego cukru2 łyżki soku z limonki2 łyżki sosu rybnego6 liści dzikiego czosnku lub garść swieżej bazilii1 czerwona papryka, duża1 puszka wodnych kasztanów1 garść świeżej kolendry2 dl buljonu z kurczaka1 puszka mleka kokosowego (400 g )1 łyżka oleju do smażenia, chętnie arachidowy250 g pszennych nudli, (waga sucha)Wykonanie:Pokrój mięso na drobne kawałki i podsmaż na oleju z pastą curry, szalotką pokrojoną w kliny i czosnkiem w plasterkach.Dodaj cukier i smaż jeszcze kilka minut.Wlej mleko kokosowe, buljon, dopraw sosem rybnym i gotuj, aż mięso będzie prawie miękkie. To trwa zwykle 40 minut.Pokrój paprykę na duże kawałki, odcedź kasztany i dodaj do sosu. Gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu.Dodaj dziki czosnek lub bazilię i kolendrę na końcu.Ugotuj nudle zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z sosem curry.
Polecane przepisySzybkie wegetarianskie curry z ciecierzycaKotlety wieprzowe po tajsku z noodleCurry sos z kurczakiem i warzywamiI znowu orientalne zapachy w mojej kuchniZupa kalafiorowa po azjatycku