ßßß Cookit - przepis na Curry

Curry

nazwa

Wykonanie

Bardzo popularne w Tajlandii danie: zielone curry. Nie należy jednak mylić dania curry z przyprawą o tej samej nazwie! Danie curry to po prostu danie z sosem. Ja zrobiłam sama pastę curry, gdyż uważam, że daje to potrawie pewnego rodzaju niepowtarzalności i indywidualności, która w końcu jest w kuchni bardzo ważna. Oczywiście w wersji dla leniwych można użyć gotowej zielonej pasty curry, chociaż uważam, że zrobienie jej w domu nie zajmuje wiele czasu i na prawdę warto! Kuchnia tajska opiera się na zbalansowanych smakach (ale chyba z przewagą ostrości :p), więc w paście musi być coś słodkiego, słonego, kwaśnego i ostrego. Do takiego dania doskonale pasuje świeża zielona fasolka, zielony groszek – czyli sezonowe warzywa!
Składniki (na ok 3 osoby):
Zielona pasta curry
1 szalotka
1-2 ząbki czosnku
2 zielone papryczki chilli (dałam z pestkami, jeśli wolimy łagodnie możemy je usunąć)
sok z 1/2 limonki
mały kawałek obranego korzenia imbiru (ok 1 cm)
3 goździki
kawałek trawy cytrynowej (ok 2 cm) – ja użyłam już pokruszonej, ok 1-2 łyżeczek
ok 1,5 łyżeczki ziaren kolendry
2 ziarenka kardamonu
mała garstka świeżej kolendry
mała garstka świeżej bazylii
ok 2 łyżek sosu rybnego
ok 2 łyżek sosu sojowego
ok 1-2 łyżeczek brązowego cukru
Curry
ok 300 g świeżego łososia
ok 250 g fasolki szparagowej
ok szklanki zielonego groszku
1 puszka mleka kokosowego (można dać 1/2 puszki mleczka light i 1/2 wody, jeśli dbamy o linię)
ok 1-2 łyżki oleju (użyłam ryżowego) do smażenia
ok 1 łyżki sosu rybnego (do smaku)
ok 1-2 łyżek sosu sojowego (do smaku)
ok 1 łyżki sosu ostrygowego (nie koniecznie)
dodatki: ryż basmati, sok z limonki
Przygotowanie:
Szalotkę i czosnek obrać, pokroić drobniej. Wszystkie składniki pasty wrzucić do blendera (lub moździerza) i utrzeć na gładką pastę. Na patelni rozgrzać olej, dołożyć pastę curry i dokładnie ją przesmażyć przez kilka minut aż poczujemy wyraźny aromat składników. Dodać mleczko kokosowe i wodę, dokładnie wymieszać, zagotować. Fasolkę dokładnie umyć, odkroić końcówki i przekroić na pół, wrzucić do sosu. Fasolkę należy gotować aż będzie al dente – przez ok 20 minut, w połowie czasu gotowania dodać zielony groszek. Wszystko jeszcze doprawić do smaku sosem sojowym i sosem rybnym, możemy też dodać do smaku np. więcej cukru, albo jeśli chcemy bardziej ostre to np. płatków chili. Na sam koniec dodajemy pokrojonego w większą kostkę łososia (bez skóry i ości). Curry gotujemy jeszcze kilka minut, aż łosoś nie będzie surowy (ale nie dłużej, żeby się nie rozpadł i nie wysuszył, tylko pozostał delikatny). Danie serwujemy z ryżem basmati, skropione sokiem z limonki.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/tajskie-zielone-curry-z-fasolka-groszkiem-i-lososiem