Wykonanie
Robiąc to ciasto cały czas się zastanawiałam jakie ono będzie. Niby ciasto na tartę, a tu raptem trzeba dodać
mleko…i jedno
jajko!Ciasto miało być
jagodowe, ale okazało się, że miałam za mało
jagód. Znalazłam za to w zamrażalniku mnóstwo innych
mrożonych owoców ( czas zrobić miejsce na swieże zapasy), więc ciasto jest typowo
owocowe, bardzo wilgotne i posypane
migdałową kruszonką.
Przepis na ucierane ciasto z
owocami ( 20 porcji )Składniki:5 dl
mąki2 dl
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko, lekko rozmącone1 ½ dl
mleka100g
masła, miękkiego1 łyżeczka startej
skórki z cytryny4 dl świeżych lub
mrożonych owoców (
jagody,
maliny,
jeżyny,
czarna porzeczka)Migdałowa kruszonka (crunch)1dL
cukru pudru1 dl
mąki1 dl zmielonych
migdałów50 g
masła, zimnego
Lukier1dL
cukru pudru1 łyżka
wodyWykonanie:W misce wymieszaj
mąkę,
cukier,
masło i
proszek do pieczenia.Dodaj
jajko,
mleko, i
skórkę z cytryny. Wymieszaj delikatnie. Dodaj
owoce.Rosmaruj ciasto na blaszy o szerokości 35 x 45 cm.Wymieszaj
masło z
mąką,
cukrem i
migdałami na kruszonkę. Posyp ciasto.Piecz ciasto w temperaturze 170 º C (termoobieg) przez 30 minut.Utrzyj
lukier i rosmaruj na ostygniętym cieście
Smaczne
owocowe ciasto w sam raz na piknik .Polecane przepisyCiasto
szafranowe z
daktylamiNo wreszcie karpatka!Ucierane ciasto z
jablkami i orzechowa kruszonkaUcierane ciasto
jogurtowe z
czarnymi porzeczkamiKruche ciasto z
malinami i puszystą
beząZupa meksykańska z quinoa Maślane rogaliki z
serem brie