Bardzo wilgotne ciasto owocowe

nazwa

Wykonanie

Robiąc to ciasto cały czas się zastanawiałam jakie ono będzie. Niby ciasto na tartę, a tu raptem trzeba dodać mleko…i jedno jajko!
Ciasto miało być jagodowe, ale okazało się, że miałam za mało jagód. Znalazłam za to w zamrażalniku mnóstwo innych mrożonych owoców ( czas zrobić miejsce na swieże zapasy), więc ciasto jest typowo owocowe, bardzo wilgotne i posypane migdałową kruszonką.
Przepis na ucierane ciasto z owocami ( 20 porcji )
Składniki:
5 dl mąki
2 dl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko, lekko rozmącone
1 ½ dl mleka
100g masła, miękkiego
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
4 dl świeżych lub mrożonych owoców (jagody, maliny,jeżyny, czarna porzeczka)
Migdałowa kruszonka (crunch)
1dL cukru pudru
1 dl mąki
1 dl zmielonych migdałów
50 g masła, zimnego
Lukier
1dL cukru pudru
1 łyżka wody
Wykonanie:
W misce wymieszaj mąkę, cukier, masło i proszek do pieczenia.
Dodaj jajko, mleko, i skórkę z cytryny. Wymieszaj delikatnie. Dodaj owoce.
Rosmaruj ciasto na blaszy o szerokości 35 x 45 cm.
Wymieszaj masło z mąką, cukrem i migdałami na kruszonkę. Posyp ciasto.
Piecz ciasto w temperaturze 170 º C (termoobieg) przez 30 minut.
Utrzyj lukier i rosmaruj na ostygniętym cieście
Smaczne owocowe ciasto w sam raz na piknik .
Polecane przepisy
Ciasto szafranowe z daktylami
No wreszcie karpatka!
Ucierane ciasto z jablkami i orzechowa kruszonka
Ucierane ciasto jogurtowe z czarnymi porzeczkami
Kruche ciasto z malinami i puszystą bezą
Zupa meksykańska z quinoa Maślane rogaliki z serem brie
Źródło:http://codojedzenia.pl/bardzo-wilgotne-ciasto-owocowe