ßßß
Robiąc to ciasto cały czas się zastanawiałam jakie ono będzie. Niby ciasto na tartę, a tu raptem trzeba dodać mleko…i jedno jajko!Ciasto miało być jagodowe, ale okazało się, że miałam za mało jagód. Znalazłam za to w zamrażalniku mnóstwo innych mrożonych owoców ( czas zrobić miejsce na swieże zapasy), więc ciasto jest typowo owocowe, bardzo wilgotne i posypane migdałową kruszonką.
Przepis na ucierane ciasto z owocami ( 20 porcji )Składniki:5 dl mąki2 dl cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko, lekko rozmącone1 ½ dl mleka100g masła, miękkiego1 łyżeczka startej skórki z cytryny4 dl świeżych lub mrożonych owoców (jagody, maliny,jeżyny, czarna porzeczka)Migdałowa kruszonka (crunch)1dL cukru pudru1 dl mąki1 dl zmielonych migdałów50 g masła, zimnegoLukier1dL cukru pudru1 łyżka wodyWykonanie:W misce wymieszaj mąkę, cukier, masło i proszek do pieczenia.Dodaj jajko, mleko, i skórkę z cytryny. Wymieszaj delikatnie. Dodaj owoce.Rosmaruj ciasto na blaszy o szerokości 35 x 45 cm.Wymieszaj masło z mąką, cukrem i migdałami na kruszonkę. Posyp ciasto.Piecz ciasto w temperaturze 170 º C (termoobieg) przez 30 minut.Utrzyj lukier i rosmaruj na ostygniętym cieście
Smaczne owocowe ciasto w sam raz na piknik .Polecane przepisyCiasto szafranowe z daktylamiNo wreszcie karpatka!Ucierane ciasto z jablkami i orzechowa kruszonkaUcierane ciasto jogurtowe z czarnymi porzeczkamiKruche ciasto z malinami i puszystą beząZupa meksykańska z quinoa Maślane rogaliki z serem brie